Около 800 фермери, дошли от остров Крит, се събраха пред Земеделското министерство на Гърция и започнаха да замерят органите на реда с откъртени от улицата павета и с домати. Полицията отговори със сълзотворен газ.

Целта на протестиращите беше да щурмуват входовете на министерството, но полицията обособи кордон и не допусна фермерите. Сградата обаче е с изпочупени прозорци.

Говорителят на полицията Никос Тоскас съобщи, че 10 полицаи са ранени, а двама от тях са хоспитализирани по време на протестa срещу пенсионната реформа и увеличаването на данъците в Гърция. Друг представител на полицията каза, че фермерите са се опитали да изтласкат полицията от входа на министерството, а служителите на реда са употребили сълзотворен газ, за да ги спрат и са арестували четирима души, съобщи Франс прес.

Демонстрантите хвърляха срещу полицаите домати, камъни и дървени тояги, счупиха прозорци на сградата на Министерството на аграрното развитие и подпалиха контейнери на улицата.

Сблъсъците са очаквани, след като полицията се закани да не допусне селскостопански машини в центъра на столицата днес.

17 селскостопански машини успяха да пробият блокадата и са пред парламента. Те бяха посрещнати с аплодисменти от десетките хиляди хора, които са се събрали там. Протестиращите бяха категорични, че ще останат дотогава, докато властта не обещае, че реформата няма да се случи

Основният протест започна в 18:00 часа на площад "Синтагма". Очаква се хиляди земеделци от цяла Гърция да пристигнат за него. Тракторите им вече пробиха блокадата.

Фермерите, които бяха затворили пътищата, обявиха, че ще изтеглят своите тежки машини, за да могат участниците в националния протест от Северна Гърция да стигнат до Атина. Очаква се ескалация на протеста, който вероятно ще продължи и в следващите дни.

Очаквайте подробности