Заради него те са откъснати от света повече от месец, предаде БНР.

Вижте снимки >>>

Точно в 11 часа недоволните хора блокираха пътя на разклона за Асеновата крепост. Минути преди това стана ясно, че протестът е незаконен, тъй като за него няма разрешение от Агенция „Пътна инфраструктура”. Мотивът за отказа е, че пътят е от републиканската пътна мрежа, изключително натоварен е и няма връзка с откъснатото пътно трасе към Асенова крепост.

Въпреки отказа, мирният протест ще се проведе, увери обаче Недялко Рашков – един от организаторите.

Събралите се десетки недоволни жители с жива верига блокираха шосето и не допуснаха преминаване на автомобили за около половин час.

Протестиращите скандираха и носеха табели, на които пишеше „Господа управници, искаме да живеем, искаме си пътя!", "Дайте път на българското село, г-жо Павлова! За вас селски път - за нас магистрала".

По време на протеста бизнесмени и собственици на вили и хотелски бази в откъснатия район поискаха от държавата "да им даде под наем пътната отсечка", която те ще възстановят със собствени средства, съобщи БТА.

Пред протестиращите кметът на Асеновград Емил Караиванов обясни, че още през май общината е изпратила документацията пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, но до момента няма заседание и решение. За укрепване на свлачището и възстановяване на пътя са необходими 2 милиона и 100 хиляди лева. 

Въпреки това, хората настояват за спешни мерки от страна на държавата за укрепване на свлачището и са дали срок до края на месеца пътят да бъде отворен.

Свлечените земни маси под Асеновата крепост погълнаха част от пътя към трите родопски села и ги откъснаха от света. Повече от месец в района е обявено бедствено положение, а движението през опасния участък е забранено. Организирани са обходни маршрути, но те са само за високопроходими автомобили.