Конфликтът пламна, след като Будапеща позволи екстрадирането на Рамил Сафаров в родината му Азербайджан, където той беше помилван. Това предизвика Армения да скъса дипломатическите отношения с Унгария и да  да  обяви, че е готова на война с Азербайджан заради скандала с помилванията азербаджайнски войник.

Събралите се днес пред унгарското посолството в София протестиращи арменци пяха националния химн на Армения. Те скандираха „Срам за Унгария” ,„Позор” и замеряха с дребни монети сградата на дипломатическата мисия, намеквайки, че Будапеща е получила финансова подкрепа от Баку в замяна на решението си. 

"Дълбоко се надяваме България да реагира по случая с освободения азербайджански военнослужещ, който беше осъден в Унгария за убийството на арменския лейтенант Гурген Маргарян", изтъкна пред "Фокус" Вартануш Топакбашян, главен редактор на вестник „Ереван”, по повод протеста в София.

„Унгария сключи една позорна сделка с Азербайджан срещу 3 милиарда евро, с които да й се опростят едни задължения към Международния валутен фонд. Парите не могат да изкупят нито вината, нито това срамно деяние, което извърши Унгария. Убийството е извършено на основата на етническа и религиозна ненавист. Не става въпрос на лична вендета. Най-позорно е, че престъплението се е случило в рамките на програмата на НАТО „Партньорство за мир”, обясни Вартануш Топакбашян.

Планират се и нови протести пред Унгарското посолство, като най-вероятната дата е 11 септември, когато се очаква да бъде игран футболният мач между България и Армения, предаде "Фокус".

Будапеща многократно съжали,че екстрадира Рамил Сафаров, коментира днес руският вестник "Российская газета".
Унгария е удивена от решението на президента на Азербайджам Илхам Алиев да помилва азербайджанския военнослужещ, който отне живота на арменски офицер с брадва.

„Будапеща смята за неприемливи и осъжда действията на Баку, които противоречат на международното право и на обещанията, дадени от азербайджанската страна”, гласи официално съобщение на унгарското външно министерство.
В изявлението също така се споменава, че Азербайджан е дал гаранции, че престъпникът ще излежи назначеното му наказание в родината си.

Междувременно президентът на Армения Серж Саркисян призова протестиращите и особено младежите да не горят повече унгарски флагове,  след като на 1 септември разгневени арменци изгориха унгарския флаг пред почетното консулство на Унгария в Ереван заради екстрадацията на Сафаров.