Протестиращите искат президентът да наложи вето върху промените, гласувани в НС.

Форум „Културно наследство”, като експертна общност, многократно се обяви срещу промените.

С тях се премахва контролът на държавата върху опазването, консервацията и реставрацията на недвижимите паметници на културата и прехвърлят всички дейности към общините и кметовете.

Досега за културното наследство отговаряше по единни правила Националният институт за опазване на недвижимото културно наследство (НИНКН).

Вместо специалистите от НИНК в страната ще работят 6 звена с по трима представители на местната власт, които ще отговарят за културното наследство в 6-те региона у нас - звената ще са в София, Бургас, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен.

Кметовете и местните инвеститори ще могат да правят каквото си искат с паметниците на културата, смятат специалистите от форум "Културно наследство".

В общините няма достатъчно администратори, които да са професионално подготвени да решават казусите с паметниците и да контролират дейностите, свързани с културното наследство.

Много от кметовете са свързани с инвестиционни проекти, които разрушават паметниците или ги превръщат в бутафория, а подчинените им администратори просто ще узаконяват намеренията им, негодуват архитекти и археолози.