Целта е по-бързо да даваме гражданство на хората с български произход, каза пред журналисти в Министерски съвет днес заместник министър-председателят Валери Симеонов след заседание на Координационния център за връзка с българите в Украйна, съобщи БТА.

В момента има над 56 000 преписки на хора, които искат българско гражданство, уточни вицепремиерът. На заседанието отчетохме, че само за месец и половина сме облекчили режима за получаване на работни визи за българите в Украйна. Те се получават само за седем дни и важат 90 дни. Премахнахме от консулствата търгашите на визи и на работни места - визи се получават само лично или с пълномощно, каза Валери Симеонов.

На заседанието са присъствали Петър Харалампиев - председател на Държавната агенция за българите в чужбина, Антон Киссе - председател на Асоциацията на българите в Украйна, и представители на ведомства.

Обсъдихме мерки, включително добри практики, за осигуряване на заетост и заселване на българи от Украйна в Гурково, Раковски и други места в България, повишаване на възможностите за работа на бесарабски българи в туризма, от които вече са се възползвали над 6000 души, сътрудничество с работодатели за осигуряване на квалифицирана работна ръка от българските общности зад граница и решения за облекчаване на процедурите за получаване на статут на постоянно пребиваващи в България, както и активното използване на "горещ" телефон и email, които ще бъдат използвани от българите в Украйна за подаване на сигнали и посочване на проблеми, допълни председателят на Държавната агенция за българите в чужбина.