Водачът бил спрян за проверка от пътни полицаи на Ботевградско шосе. Той отказал да духа на дрегера, заради което номерата на колата му били свалени, писали му и глоба от 2000 лева. Мъжът ще може да регистрира номерата си отново едва след 1 година, отбелязва "24 часа".

От МВР напомнят, че с промените в закона се забранява извършване на внезапни маневри.

Забранява се движението в насрещното по автомагистрала и скоростен път, като водач, който допусна нарушение на забраната, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за три месеца и глоба 1000 лв. при първо нарушение.

Забранява се и организирането и участието в гонки и ще се налагат съответните санкции, като за първо нарушение глобата е 3000 лева и до една година без книжка.

Въвежда се задължение за включване на къси светлини при движение в тунел. Въвеждат се изисквания по отношение на гумите през зимата и др.

Увеличени са санкциите за грубите нарушения на правилата за движение по пътищата, които реално застрашават безопасността: превишаване на разрешената максимална скорост с над 30 км/ч, нарушения, създаващи непосредствена опасност за движението и др.

Въведен е нов вид принудителни административни мерки за спиране от движение и прекратяване регистрацията на превозни средства, както и изземване на табели с регистрационен номер.

Облекчен е административно-наказателният процес чрез разширяване обхвата на нарушенията, за които може да бъде наложена глоба с фиш.

Регламентирана е възможността електронният фиш да се връчва и чрез длъжностните лица на определените от министъра на вътрешните работи служби за контрол при осъществяване на функциите и правомощията им.

Въведени са съществени промени по отношение поведението при катастрофа на участниците в движението по пътищата, както и на задълженията на службите за контрол на МВР за посещаване на мястото на пътно-транспортно произшествие.