Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви предстоящи реформи във въоръжените сили след неуспешния опит за военен преврат от 15 юли, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Занапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени пряко на Министерството на отбраната, каза той в интервю за телевизионния канал "Хабер".

Понастоящем висш орган на оперативното ръководство на въоръжените сили е Генералният щаб.

Ердоган каза, че шефът на генералния щаб - най-висшият военен в страната, и националната разузнавателна служба, известна като МИТ, трябва да преминат на пряко президентско подчинение. В момента те са подчинени на премиера.

Тази промяна ще изисква конституционна промяна и, следователно подкрепа от опозиционните партии.

Поставянето на генщаба и на разузнаването на президентско подчинение съответства на амбицията на Ердоган за приемане на нова конституция на страната, която да я превърне от парламентарна в президентска република, и би увенчало усилията му да концентрира огромна власт в ръцете си.

Президентът каза още, че ще бъдат ликвидирани военните академии, като ще бъдат заместени от национален военен университет.

Ще бъде намален и численият състав на жандармерията, но в замяна ще бъде засилено въоръжението й. Това според Ердоган ще повиши тяхната ефективност. Жандармерийските сили за сигурност се използват най-активно в борбата срещу кюрдските екстремисти в югоизточната част на страната. Президентът обеща, че борбата срещу кюрдските бунтовници ще продължи.

Едно от най-интересните твърдения на президента е, че намиращият се в САЩ турски ислямски духовник Фехтуллах Гюлен, обявен за ключова фигура зад превратаджиите, всъщност е само пионка на друга "движеща сила", която стои зад него. Това според Ройтерс е пореден намек на Ердоган, че Западът като цяло и по-конкретно САЩ стоят зад потушения военен метеж.

В Турция след опита за преврат упорито се разпространяват такива конспиративни теории. Един проправителствен вестник открито писа, че пучът е бил финансиран от ЦРУ и е бил ръководен от американски генерал от резерва по мобилен телефон от Афганистан. САЩ отрекоха каквато и да е причастност към опита за преврат, както и да са имали някаква предварителна информация за него.

Самият Ердоган нарече "срамна" позицията на западните страни, които показвали по-голяма загриженост за съдбата на заговорниците, вместо да изразят солидарност със страната, съюзничка в НАТО. Той критикува западните лидери, че не посещават Турция след метежа.

Днес в Анкара ще пристигне най-високопоставеният американски генерал - председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Джоузеф Дънфорд.

Ердоган обяви още, че след като реши да оттегли всички искове за оскърбление на държавния глава, заведени от него, е започнала практическа работа по изпълнение на неговото указание.