Гръцкият премиер Алексис Ципрас може да направи промени в правителството след днешния референдум, съобщи вестник "Нафтемборики" цитиран от  БГНЕС.

По данни на изданието в резиденцията на премиера са се провели няколко съвещания в събота с участието на вицепремиера Янис Драгасакис, който е и първи зам-външен министър /по международните икономически връзки/, както и с Евклидис Цаколотос, който е ръководител на гръцкия екип от преговорящи к ЕС, Европейската централна банка /ЕЦБ/ и МВФ.

"На премиера бе препоръчано незабавно да свика съвета на лидерите на гръцките парии и да сформира национален екип от преговарящи. Той /премиерът/ още не е разкрил плановете си в това отношение. Според наличната информация най-вероятният сценарий е извършването на промени в самото правителство", пише изданието.

По данни на вестника това е необходимо преди всичко за подобряване на атмосферата на преговорите с европейските партньори. Освен това "мнозина в кабинета и СИРИЗА смятат референдума за повратен момент", който "може да оправдае промените в правителството".

За днес вечерта е планирана среща във финансовото министерство на Гърция. След нея трябва да бъде отправено питане в Европейската централна банка /ЕЦБ/ за увеличаване на лимита на предоставените средства в рамките на програмата за извънредно снабдяване с валута /emergency liquidity assistance, ELA/.

Към момента основния проблем е платежеспособността на гръцките банки – има опасения, че те няма да могат да дават пари заради недостиг на средства. По-рано ЕЦБ реши да не увеличава финансирането на гръцките банки по програмата ELA, която достига 89 млрд евро. Заради това банките трябваше да спрат работа за една седмица – или до 6 юли. Обемът на частните спестявания в гръцките банкови депозити възлиза на 120 млрд евро. Банките, раздали кредити и предоставили на ЕЦБ гръцки държавни облигации като залог, нямат ресурси за незабавното връщане на тези средства.