Десет от членовете на комисията гласуваха за него. При обсъжданията против законопроекта се обявиха Чавдар Георгиев от "БСП лява България" и Лъчезар Никифоров от АБВ.

Лъчезар Никифоров заяви, че от партията заявяват принципна подкрепа за реформа на съдебната система, но не споделят подхода, по който се извършва тя.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок посочи, че законопроектът не е това, което от коалицията са искали, а съдебната система се нуждае от много по-радикална реформа. Той добави обаче, че тъй като е прието основното предложение на РБ - за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, законопроектът е малка, но важна крачка за съдебната реформа.

Явор Хайтов от "България без цензура" заяви, че ББЦ ще подкрепи в цялост внесения законопроект.

Реалното гласуване обаче ще се състои след местните избори наесен, защото сега не се събират нужните гласове.

За първо четене са необходими гласовете на три четвърти, или 180 от общо 240-те депутати. Ако тези гласове не бъдат събрани, но "за" промените се обявят поне 160 депутати, или две трети, проектът може да се гледа на второ четене, но не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след първото гласуване в НС. В случая става дума за началото на ноември. Точно след приключването на местните избори

Текстовете на внесения проект предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари - на съдиите и прокурорите, като решенията им няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд. В проекта не беше включено предложението за намаляването на мандата на ВСС и отпадането на тайното гласуване.

Правосъдният министър Христо Иванов определи като важна междинна стъпка в едно дълго пътуване решението на комисията за промяна в Конституцията днес в парламента.

По думите му консенсусът се проявява с конкретни процедурни стъпки по отношение на съдебната реформа, но следват много други - електронното правосъдие и реформа в юридическото образование.

Дали ще има промени между първо и второ четене в зала на текстовете, с които се предлага промяна в Конституцията, е изцяло в полето на депутатите, каза министър Иванов, според когото политическото време изтича и трябва да има ясни резултати до януари 2016 г., когато се очаква следващият доклад на Европейската комисия.

Председателят на комисията за обсъждане на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията Димитър Лазаров коментира, че до петък ще бъде готов докладът на комисията и ще бъде внесен в парламента. Лазаров е оптимист, че промените ще минат в зала.

АНКЕТА: Необходима ли е промяна в Конституцията?