Лидерът на ДСБ защити предложените от правосъдния министър промени в профила си във Фейсбук: 

"Фронтът на статуквото срещу реформата и Христо (Иванов - б.р.) се оформи много ясно: главният прокурор, ВАС, ВСС. Най-пробитите звена се съпротивляват най-много срещу промяната. Просто и логично". 

Той добави, че остава да се напомни, че горецитираните "НЕ упражняват законодателна власт" и подчерта, че техните коментари по законопроекти тежат колкото неговите по съдебни решения. 

"Въпросът не е в тяхната съпротива, а в политическата протекция, която тя ще сполучи. #Кой ще се изправи срещу промяната в парламента, that's the question", написа още Кънев.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи частично предложените промени в Конституцията, макар вече да критикува правосъдния министър, че реформата се прави "на тъмно".

Заедно с представители на редица други институции Сотир Цацаров беше изслушан от временната анкетна комисия за промени в Конституцията, предаде БТА.

Сред промените, които прокуратурата подкрепя, Цацаров открои повишаването на отчетността й, както и тази на Инспектората на ВСС, също и намаляването на мандата на ВСС от 5 на 4 години.

Цацаров обаче се обяви срещу отпадането на тайното гласуване на заседания на ВСС, което по думите му е демократична форма на гласуване. Той не одобрява и въвеждането на право на съвещателен глас на министъра на правосъдието на заседанията на колегиите на ВСС.

От своя страна представители на президента отбелязаха, че той подкрепя усилията на МС за осъществяването на ключов приоритет, като реформата в съдебната власт. Според Росен Плевнелиев предложените промени са важна стъпка, от която зависи и демократичното развитие на държавата.

Държавният глава призовава депутатите да не започват дебата по промените в Конституцията с остри спорове по отделни текстове, а да подкрепят волята за реформа. Според него и този парламент е компетентен да извърши промените в Конституцията и не е нужно Велико Народно събрание (ВНС).

Самият министър Христо Иванов защити предлаганите от екипа му промени и коментира, че ще има предложение за усъвършенстване на отделните текстове по време на дебатите. Той подчерта, че основната им цел е по-висока гаранция за независимост на съда. И според него промените могат да се осъществят от обикновено Народно събрание. 

Председателят на Върховния касационен съд (ВАС) Георги Колев обаче представи позицията на съда, че само ВНС може да прави промени в Конституцията, а предлаганите промени нарушават независимостта на съдебната власт.

За същото се обяви и мнозинството във Висшия съдебен съвет.
Един от членовете му, които не споделят това мнение - Калин Калпакчиев, обаче коментира по-рано пред bTV:

"Твърдението, че ще се наруши Конституцията, ако съдебната реформа бъде приета без ВНС, е невярно, логически погрешно и лесно може да бъде опровергано".

Според него това становище има една единствена цел – да отложи реформите за неопределено време.

По повод тайното гласуване във ВСС пък той коментира, че през 2011 г., в решение на КС, четирима съдии заявиха, че явното избиране на председатели на съдилища не само, че не е противоконституционно, а и гаранция за прозрачност и демократичност.

АНКЕТА: Необходима ли е промяна в Конституцията?