Предварителните очаквания бяха внасянето на проекта да стане днес.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни в кулоарите на Народното събрание, че го правят заради колеги, които искали да се подпишат, но по една или друга причина отсъствали, предаде БТА.

До момента са събрани около 124-125 подписа - от ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и 8 от ПГ на БДЦ. Минималният брой е 60 подписа. ДПС и БСП са против промени.

Финалният за момента вариант предвижда мандатът на ВСС да бъде 4 години. Досега той беше петгодишен.
Министърът на правосъдието ще председателства пленума на Съвета, но не и колегиите.

"Няма текстове, които да визират прокуратурата", поясни Цветанов в отговор на въпрос.

Важно е да има диалог, търсене на политически консенсус и сред другите парламентарно представени групи, предстоят и още разговори с политическите сили, които сега не застават зад проекта, каза председателят на ПГ на ГЕРБ. Така вносителите на промените ще търсят нужното мнозинство.

"Обърнали сме се към всички за подкрепа, но всяка ПГ си има своето политическо решение към настоящия момент, надявам се действително да бъдат чути различни мнения и, ако те са консенсусни за всички, които са се подписали, ще може да увеличим подкрепата за измененията", каза още Цветанов.

Той бе категоричен, че управляващото мнозинство не се разпада, въпреки че от АБВ засега не застават зад предлаганите промени в основния закон. Доказателство било, че има пълна подкрепа от тях за пенсионната реформа. Председателят на ПГ на ГЕРБ обаче не се ангажира да каже в какъв срок поправките ще станат факт.

"Ако не се получи подкрепа за промени в Конституцията би било знак, че цялата опозиция в този НС е национално безотговорна", коментира пред журналисти в парламента Радан Кънев, съпредседател на ПГ на РБ.

„Била е такава в миналото, но вярвам в еволюцията. С колегите от АБВ сме в постоянен диалог. Те не желаят да бъдат вносители, но вярвам, че ще имаме подкрепата им накрая след работата в комисията. Не искам да се драматизира за това кой е вносител и кой не, законодателната работа тепърва предстои”, добави той.

Според него реформите в съдебната система ще станат с или без конституционни промени.

Кънев отбеляза, че промените в основния закон са желани от 90 процента от българите.

"Интересно ми е дори ДПС как ще се измъкнат от това, че няма да ги подкрепят", коментира съпредседателят на ПГ на РБ.

"Нашата позиция е достатъчно ясна, тя е внесена в писмен вид до председателя на НС Цецка Цачева. Волята ни е достатъчно ясна, за да заявим, първо, народни представители от ПГ на АБВ няма да се включат като съвносители на законопроекта за промяна на Конституцията", заяви на пресконференция в парламента зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

"АБВ не цели да спъне съдебната реформа", коментира пред "Фокус" Марин Киров от правния съвет на АБВ. Той бе категоричен, че от най-голямо значение за партията е подходът към съдебната реформа и реалните мерки, които се предприемат.

По думите му АБВ не се е обявявала за Велико народно събрание и против реформата в правосъдието. Партията организирала две срещи в НС с представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Той допълни че в анализа са били включени и авторитетни представители на академичната общност.

„Срещнахме хората, които правят опит за реформата, и тези, които ще я прилагат. След тези дискусии ние внесохме проект за изменение на Закона за съдебната власт, с който показахме реалната реформа“, каза още Киров.

Според него начинът съдебната реформа да се случи е чрез промяна на метода на избиране на ВСС и въвеждането на електронно правосъдие.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясни, че е готов да разговаря по предлаганите промени в Конституцията, ако бъде поканен.
Той обаче предпочита преди да се пристъпи към поправки в основния закон или в други важни за страната ни първо да има национален референдум.

"За тази цел, първо самият закон за допитването до народа трябва да бъде променен, защото в момента е нереален по отношение на нужните подписи за иницииране на референдум", смята той и припомни и досегашната позиция на неговата партия по исканите от ГЕРБ и РБ изменения в Конституцията - целта е овладяване на ВСС, защото той назначава прокурори и съдии.

"Да си сложим наши хора и като овладеем съдебната система, тогава вече това, което го виждаме като фарс - някого го съдят за нещо, друг - не го съдят, всичко това ще стане вече контролирано. Т.е ще бъде вече една буквално тоталитарна система", обясни аргументите на националистите Сидеров.

АНКЕТА: Необходима ли е промяна в Конституцията?