Подкрепените на първо четене поправки в Конституцията предвиждаха независимостта на съдиите да бъде гарантирана чрез намаляването на политическата квота в тяхната колегия във Висшия съдебен съвет, а за прокурорско-следователската се предвиждаше лека доминация на парламентарната квота, за да не доминират подчинените на главния прокурор.

Поправката обаче беше коригирана в обратната посока между първо и второ четене и днес на второ четене подкрепена от 204 депутати. Гласуваха всички парламентарни групи без Реформаторския блок и 3 независими, 12 бяха против, а 11 се въздържаха.

Какво предлагаха от РБ и какво бе гласувано за квотите във ВСС >>

Още преди гласуването Христо Иванов призова депутатите да се придържат към първия вариант, защото има международен стандарт и в противен случай ще поставят реформата под сериозна сянка. Той добави, че въпросът за разпределението на квотите е ценностен, защото става дума за това ценност ли е в България независимостта на съда.

Иванов заяви още, че главният прокурор е изключително овластен и изравняването на квотите в прокурорската колегия е единственият начин да се въведе демократична отчетност в работата  смята министърът. 

След като мнозинството не го подкрепи, той обяви от трибуната:

"Въпреки, че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки в посока на върховенството на правото, сега с това гласуване, стана една голяма, символична стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенството на главния прокурор. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на министър на правосъдието. Днес ще направя всички стъпки за своето оттегляне."

Пред журналисти Иванов добави, че по-хубав коледен подарък не би могъл да си направи, подчертавайки, че го прави заради цялостната посока, в която се развиват нещата, и че това е лично негово решение. 

По-късно Бойко Борисов прие оставката му. Заместниците му също са подали оставки, засега обаче не е потвърдено дали те са приети.

Радан Кънев и Гроздан Караджов в опозиция

Минути след това лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви пред журналисти, че от днес е опозиционен депутат. 

"
Първо искам да кажа, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител. С оглед на днешното парламентарно поведение на ГЕРБ позицията ми е 100%. Дадохме възможност на колегите да покажат определена солидарност със собствения си подпис. Доверието от моя страна е напълно разрушено”, добави съпредседателят на ПГ на РБ.

Той подчерта, че това е негово лично решение, за което е уведомил и ръководството на ДСБ, и на РБ, и премиера. По думите му това не е изненадващ ход за никого и оттук нататък следват политически решения – на ДСБ и РБ.

"Не напускам нищо, към настоящия момент оставам съпредседател на РБ. Никого няма да притискам, оставам в прекрасни отношения с всички. Очаквам политическите решения първо на ДСБ”, добави Кънев, като уточни, че такова ще бъде взето най-вероятно до края на тази седмица.

Кънев допълни, че държи на думата си и лично за себе си може да каже, че всички компромиси до момента са огромни. Той изтъкна, че цялата подкрепа за едно "доста съмнително по характера си управление" са били в името на успешно прокарване на съдебната реформа във варианта на подписания от над 180 народни представители компромис.

Той посочи, че в момента, в който партия ГЕРБ се е отметнала от подписа си, няма как да бъде в едно мнозинство с хора, които са го излъгали.

По-късно още един депутат от РБ - Гроздан Караджов, обяви, че оттегля подкрепата си за правителството и подава оставка като председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

"Ще продължа да изпълнявам задълженията си на депутат от опозицията и вярвам, че това очакват от мен хората, които ме избраха за техен представител. Днес мнозина измениха на думата си и застанаха срещу съвестта си", заяви той във Фейсбук.

Караджов изрази респект към Христо Иванов, който в много трудна ситуация и до последно е отстоявал принципите си, борейки се за реформата.

По-късно депутатът заяви пред bTV, че има информация за още около 15 депутати от РБ, които са склонни да минат в опозиция.

От РБ обаче излязоха с официално изявление, в което се казва:

"Това са спекулативни твърдения. Парламентарната група не се е събирала на общо заседание и няма заявени такива намерения от други народни представители".

Цветанов: Не сме зависими от ДПС

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни вот на ГЕРБ с факта, че другите две от партиите, които подкрепят управляващото мнозинство – АБВ и ПФ, са променили позицията си и така първоначалният вариант с квотите във ВСС останал без нужната парламентарна подкрепа.

По повод оставката на Иванов Цветанов заяви, че това е лично решение. По думите му министърът е имал и все още има подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ. Ние сме го доказали няколкократно, подчерта той.

Цветанов категорично отрече оттук нататък да са по зависими от ДПС, както и зависимост от главния прокурор. Във връзка с изказването на Радан Кънев за предстоящи политическите решения на РБ, той коментира:

Знаете, че РБ се състои от 5 политически формации. Знаете, също, че техните решения се взимат колективно".

Лидерът на АБВ Георги Първанов пък каза:

"По-добре късно, отколкото никога - той беше спънка за развитието на реформата в съдебната власт и конституционните промени. Не смятам, че това ще предизвика сериозни сътресения в коалицията. АБВ няма никакви претенции за този пост. Нашата битка е била за принципи".

Той добави, че се пита само къде ще седне Радан Кънев като опозиционен депутат. 

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?