118 народни представители бяха "за", 4-ма "против", а 14 се въздържаха, предаде БТА. 

Комисията ще работи на паритетен принцип и ще се състои от 16 членове - по двама от всяка парламентарна група, в т.ч. председател и един зам.-председател.

За председател бе избран Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е шеф и на Комисията за контрол на спецслужбите. Негов заместник ще бъде Атанас Атанасов от РБ, който пък оглавява Комисията по вътрешна сигурност.

Вчера управляващата партия предложи на БСП да оглави комисията, но социалистите отказаха. За председател беше спряган Янаки Стоилов, но от левицата дори не го предложиха за член на комисията. Техни представители в нея ще бъдат Мая Манолова и Чавдар Георгиев.

Останалите членове ще са Данаил Кирилов от ГЕРБ, Димитър Делчев от РБ, Четин Казак и Хамид Хамид от ДПС, Красимира Ковачка и Явор Хайтов от БДЦ, Емил Димитров-Ревизоро и Христиан Митев от ПФ, и Кирил Цочев и Лъчезар Никифоров от АБВ. "Атака" засега излъчи само Явор Нотев, другият им представител ще бъде определен по-късно.

По предложение на ДПС решенията ще се вземат с обикновено мнозинство от членовете на комисията, тоест 9 души. В проектоварианта на председателя на НС Цецка Цачева беше предвидено това да става с обикновено мнозинство от присъстващите депутати.

В срок от 7 дни от създаването й комисията трябва да предложи на НС правилата за обсъждане и приемане на законопроекта. Тя ще работи до приемането/отхвърлянето му.  

"Изменението на Конституцията не е по силите на едно парламентарно мнозинство, без да се търси съдействието на останалите парламентарни групи",  коментира Цецка Цачева, цитирана от „Фокус“.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски пък каза, че промените в Конституцията са сериозно усилие за българския парламент и тази промяна трябва да даде шанс за съдебна реформа.

Ние от РБ се надяваме, че ще има последователност в усилията на всички политически сили“, добави той.

Какво предвиждат предложените промени

АНКЕТА: Необходима ли е промяна в Конституцията?