Законопроектът беше внесен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и група народни представители.

Цачева обяви, че текстовете са подкрепени при гласуването в пленарна зала от над 180 народни представители и с това законопроектът е приет на второ четене.

Предстои и трето четене, при което гласуването ще бъде поименно.

Поправките

1. Професионалните квоти ще имат превес в двете колегии на ВСС

Депутатите подложиха на гласуване и приеха предвиденото функционално разделение на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска.

Съдийската колегия ще се състои от 14 членове. Тя ще включва председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 6-ма членове се избират пряко от съдиите и 6-ма членове се избират от парламента.

Прокурорската колегия на ВСС ще се състои от 11 членове. В нейния състав влизат главният прокурор, 4-ма членове, избрани пряко от прокурорите, 1 член, избран пряко от следователите и 5-ма членове, избрани от Народното събрание.

Депутатите приеха и предложението общо 11-те членове на ВСС, които се излъчват от парламентарната квота на НС, да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство от 2/3.

Пленумът на ВСС ще урежда управлението на недвижимите имоти на съдебната власт.

2. Висшият съдебен съвет няма да гласува тайно

Парламентът прие на второ четене да отпадне текстът от Конституцията, според който решенията на ВСС за съдии, прокурори и следователи се взимат с таен вот.

Предложението тайното гласуване да бъде заменено с явно беше отхвърлено. Така явното гласуване няма да се запише в Конституцията, но може да се регламентира със Закона за съдебната власт.

3. Инспекторатът ще проверява лично магистратите

Инспекторатът към ВСС освен че ще проверява дейността на органите на съдебната власт, ще извършва и проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

4. Висшият адвокатски съвет ще сезира КС

С приетите промени се даде възможност на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

5. Преходни и заключителни разпоредби

Според одобрените преходни и заключителни разпоредби на законопроекта изборните членове на ВСС към датата на влизането в сила на този закон ще довършват мандата си.