Почти няма парламентарно представена партия, която да няма предложения за промени в Изборния кодекс, коментира bTV.

Какво трябва да знаем, когато отиваме до урните след промените?

– Ще имаме правото да гласуваме електронно, но кога ще стане това, още не е ясно;

– има идея селските кметове да се избират пряко само в населени места с 350 избиратели, а не както досега - с над 100;

– настоява се за активна регистрация, т.е. във вота да участват само реално съществуващи избиратели.

На местния вот през октомври във врачанското село Осен се вдигнаха на протест срещу изборните туристи, които вече идват на няколко вота.

"Те са регистрирани по къщи, които са съборени, други са напуснати, и на умрели хора", коментира Николина Христова, жител на селото. Хората искат от управниците отново да се справят хем с изборните пришълци, хем с купуването на гласове.

Народните избраници са се заели да променят и този Изборен кодекс. От Патриотичния фронт настояват например сънародниците ни, които живеят извън държава в Европейския съюз, да гласуват само в консулства и посолства.

По думите на Красимир Каракачанов така ще се избегне възможността "една южна съседна нам държава да ни се бърка в нашите работи".

Въпреки че Изборният кодекс беше написан от Мая Манолова, сега нейни съпартийци искат подобрения. Те искат тези, които участват в изборния процес, да имат образователен ценз и чисто съдебно минало.

"Трябва да пресечем всякакви възможности хора от криминалния контингент да влияят на изборите", изтъкна Чавдар Георгиев от БСП.

От ГЕРБ пък имат идея да се направи база данни на хората, които са работили по избори. "За да се знае гражданинът еди-кой си участва в няколко избора, познава изборния процес и може да разчита на тази квалификация", разясни Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Амбицията на управляващите е след тези промени Изборният кодекс да изкара поне няколко вота. Очакванията са до края на февруари да има готовност за първо четене на Изборния кодекс, а той да бъде готов най-късно до май.