Това съобщиха на пресконференция военният прокурор Елин Алексов и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Алексов допълни, че съдът е отказал да наложи мярка "домашен арест" на Киров, но определението ще бъде обжалвано на втора инстанция. Арнаудова пък напомни, че делото е гледано при закрити врата, поради което не може да бъде разгласена пълната информация, събрана по него.

Софийският военен съд постанови присъда от 15 г. затвор за бившия шеф на националното разузнаване, който е обвиняем за това, че от 2007 г. до 2011 г., като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от 5,1 милиона лева. Решението на военните магистрати обаче не е окончателно и подлежи на обжалване. 

"Присвоените пари са 39 процента от особените разходи на Националната разузнавателна служба, които тогава не са подлежали на проверка от Сметната палата. Те са били описвани като нужни за дейност, която е вече закрита. Няма данни по делото, че те са били използвани за разузнавателна дейност", обясни прокурор Алексов.

Обвинителите допълниха, че Комисията за разкриване и изземване на незаконно придобито имущество е уведомена и тя трябва да установи за какво са използвани парите. 

На съучастника на бившия шеф на разузнаването, полк. Димитър Лидарев, съдът наложи условна присъда. 

Елин Алексов каза, че Лидарев е постъпил достойно и в последните заседания е направил пълни самопризнания за това, че е фалшифицирал документи за теглене и отчитане на сумите, по разпореждане на Киров.

Военният прокурор отрече информация по това дело да е разпитван президентът Георги Първанов.

„По това дело Първанов не е разпитван, тъй като няма нищо общо с тази дейност, нито дори е посочен от защитата като евентуален неин свидетел”, поясни той.