В писмо до Цачева, с копие до главния прокурор, председателят на БХК Красимир Кънев пише, че се обръща към нея по повод изказването от парламентарната трибуна на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов вчера. Той заяви, че българските роми са се превърнали "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки”.

Думите на националиста предизвикаха и остра реакция от лидера на ДПС Лютви Местан, който призова ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ да кажат дали ги приемат.

В писмото си до Цачева Кънев пише още:

"БХК от много години следи проявите на расизъм, включително словото на омраза. Мога отговорно да заявя, че до този момент не сме се сблъсквали с подобно отровно расистко, подстрекателско и вулгарно изказване, направено от високата трибуна на НС. Тя бе осквернена и това, за съжаление, стана под Вашето председателство. Възмущение и отвращение предизвиква фактът, че изказването не предизвика отпор сред парламентарните групи на управляващата коалиция".

От правозащитната организация обръщат внимание на председателя на парламента, че подбуждането към дискриминация, насилие или омраза на етническа основа е престъпление, за което член 162, ал. 1 от Наказателен кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 4 години.

Според БХК това, че за расисткото си подстрекателство Симеонов е използвал трибуната на НС, което Цачева му е позволила без нито една забележка или опит да го прекъснете, е утежняващо вината обстоятелство.

Допълва се също, че подбуждането към расова омраза е заклеймено и в Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, по която България е страна. Тази конвенция, както и редица други международни документи, изискват налагането на строги санкции за подобни деяния, настояват от БХК.

"Уважаема госпожо Цачева, апелирам към Вас, да предизвикате най-решително, незабавно и категорично разграничаване на Народното събрание от расисткото заявление на г-н Симеонов. Моля също така да изпратите официалния протокол от заседанието на главния прокурор за предприемане на предвидените в закона действия за наказателно преследване на този народен представител", завършва писмото си Красимир Кънев.

Тази сутрин пред bTV Цецка Цечева коментира, че, когато има изявление от името на парламентарна група нейният председател носи отговорност за думите и начина, по който те звучат, а според правилника тя няма правомощие да го прекъсне. Може само да даде право на отговор на засегнатата страна.

"Но аз не съм цензор, който има право да спира, да редактрира, още по-малко да следи за начина, по който говорят депутатите. Иначе съм съгласна, че този език на охулване, злепоставяне, бих казала дори езика на омразата не е този, който да дава пример",
добави тя.

Междувременно депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев коментира пред Нова телевизия, че парламентарната трибуна е сакрална и не може от нея да се говори така.

"Бях на три метра от Симеонов. Виждах с каква наслада и облекчение говори, и какъв душевен катарзис изживява, докато говори за целия етнос. Не може да се скрие, особено от опитни политици, а и от обществото, че думите на този човек са продукт на ксенофобски изстъпления", допълни той.