Това е установено при проверка в Окръжната прокуратура в Благоевград, извършена от прокурори от отдел "Инспекторат" към ВКП по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Емил Първанов бе задържан през ноември м.г., след като 4 месеца се укрива след убийството на 47-годишния строителен работник Николай Чивиев на магистрала "Струма".

Мъжът почина, след като беше ударен с камък по главата от Ембака, тъй като не позволил на нападателя си да премине с автомобила си през ремонтиращата се отсечка на магистралата "Струма" между Сандански и ГКПП Кулата.

От проверените материали по досъдебното производство е видно, че през периода от 4 декември м.г. до 6 юли т.г., срещу Ембака не са извършвани никакви процесуално-следствения действия, допълват от прокуратурата. Проведен е единствено разпит на обвиняемия на 17 юни т.г., като Първанов е заявил, че не желае да дава обяснения, тъй като не присъстват упълномощените от него защитници.

"Резултатите от извършената проверка налагат извода, че прокурор Георги Качорев, в качеството си на наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, водено срещу Емил Първанов, е извършил дисциплинарни нарушения, като е допуснал 7-месечно бездействие, което неоправдано е забавило производството, и не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществявал ефективно функцията си по ръководство и постоянен надзор за законосъобразното и своевременно провеждане на разследването. Освен това не е следил непосредствено за законосъобразното провеждане на разследването и приключването му в определения срок", се казва в съобщението на прокуратурата.

След установяването на този факт, проверяващите прокурори са прегледали всички останали преписки и досъдебни производства, по които прокурор Качорев е наблюдаващ прокурор. Резултатите от извършената проверка сочат, че процесуално-следствените действия не са извършвани ритмично по досъдебните производства, наблюдавани от Георги Качорев.

Установени са ръководени от прокурор Качорев разследвания, продължили повече от 7-8 години, без да са приключени с окончателен акт. Установени са случаи, през които които не са извършвани никакви процесуално-следствени действия или обемът на извършените такива е явно несъпоставим с изтеклия изключително дълъг период на разследване.

За установените дисциплинарни нарушения при цялостната дейност на Георги Качорев като прокурор, главният прокурор Сотир Цацаров поиска Прокурорската колегия на ВСС да образува дисциплинарно производство.