Приблизително над 100 са различните обществени поръчки, в които има някакви нередности.

Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната в служебния кабинет Стефан Янев. Той участва в брифинг след края на двудневната годишна конференция на началника на отбраната в София, предаде БТА.

Попитан какъв е резултатът от ревизията на предходното ръководство на МО и към кои други държавни институции ще бъде насочен този доклад, министърът посочи, че ревизия в пълния смисъл на думата още не е завършила, проверки продължават и в момента по различни направления и дейности, които са предвидени да бъдат проверени.

Към момента е завършен доклад по отношение на проверка на състоянието на обществени поръчки в отговорностите на МО. Вчера докладът е подписан и предаден на служебния премиер, а по препоръка на проверяващите органи този доклад е изпратен и до прокуратурата.

Открити са недобри практики, открити са нарушения, и тези неща са описани в доклада и са изпратени на съответните институции да ги проверят. Ако има нарушения, те ще се произнесат, посочи Стефан Янев.

На уточняващ въпрос министърът каза, че ще има нарочна пресконференция с по-конкретни данни.

5600 души не достигат в армията

5600 души е недокомплектът в Българската армия, съобщи Емил Ефтимов, изпълняващ длъжността началникът на отбраната вицеадмирал. 

Като основна причина за недостига на кадри в армията той посочи материално-техническото осигуряване, екипировката, снаряжението и размера на заплащането.
Евтимов поясни, че през годината са проведени над 250 учения.

Той даде положителна оценка за участието на българските военнослужещи в преодоляването на последиците от различни природни бедствия и оказване на помощ на населението.

На преден план началникът на отбраната изведе и ролята на Българската армия по охраната на българската граница, където за 2016 г. са участвали повече от 6 000 военнослужещи.

Като заключение вицеадмирал Ефтимов подчерта, че въпреки всички проблеми, армията ни запазва своята боеспособност и е в състояние да гарантира националния ни суверенитет.