Компанията е концесионер на мина "Оброчище", където миньори стачкуваха два пъти за последните 3 м. Проверката бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, който бе сезиран лично от премиера Бойко Борисов. Енергийният министър Теменужка Петкова временно отне концесията от Евроманган.

Извършен е анализ на всички образувани до сега досъдебни производства, свързани с дейността на мината. През последните 3 години те са следните:

- за причиняване на смърт на миньор в подземна галерия при трудова злополука през 2015 г.
- за причиняване на средна телесна повреда на багерист на повърхността през 2015 г. 
- за причиняване на средна телесна повреда, причинена на миньор под земята при срутване на скална маса в галерия през 2017 г. 

Анализът на водените разследвания сочи, че броят на пострадалите миньори от трудови злополуки постоянно се увеличава. Поради това окръжният прокурор на ОП Добрич е извършил проверка на действията на Дирекция „Инспекция по труда“ - гр. Добрич.

От Инспекцията по труда са информирали прокурора, че при направените проверки станало ясно, че миньорите не са получавали адекватни медицински прегледи. Затова на концесионера били наложени глоби, които той не бил платил.

Именно неплащането на тези глоби е дало възможност на прокурора да разпореди на НАП Варна да направи пълна данъчна проверка на концесионера Евроманган. Ще се проверяват плащанията за данъци, такси и глоби.

След среща с миньорите прокурорът е уведомен, че концесионерът добива много повече руда от това, което се документира и крие от държавата действителния добив. Тези данни се проверяват чрез изискване на информация от Регионална дирекция „Морска администрация“ - гр. Варна.

Получен е диск от РД „МА“ – Варна с информацията за последните 10 години от кое българско пристанище какво количество манганова руда е изнесено през всяка една от тези години. Изискани са от Министерството на енергетиката копия от цялата документация, свързана с конкретния договор за концесия.

В хода на проверката прокуратурата е установила, че има разминаване между данните за изнесеното количество руда и описаното в Годишните финансови отчети на дружеството.

Окръжна прокуратура – Добрич е разпоредила и проверка и на ДАНС. Указано е чрез Дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС да изяснят дали лица, свързани с концесионера изнасят пари от държавата ни в нарушение на правилата, уреждащи сделките и плащанията между местни и чуждестранни лица и презграничните преводи и плащания, регламентирани във Валутния закон и подзаконовите актове по прилагането му.

При извършената на място на 05.06.2017 г. проверка лично от окръжния прокурор на Добрич е констатирано, че промишлената отпадна вода, която е била използвана в производствения процес за добив на руда под земята, въобще не се пречиства по никакъв начин и директно се излива в р. Батовска на няколко километра от устието ѝ, което се намира в южния край на курорта Албена.

Помпите, с които тази замърсена с тежки метали вода, се е изпомпвала от галериите на повърхността и от там – по дере в реката, са били пускани през нощта, когато няма опасност нещо да бъде видяно.