Това съобщи на специален брифинг шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев по повод задържането на Десислава Иванчева вчера пред Спортната палата в София. 

"Чакахме от 20 дни сумата от изнудването да се получи. Голяма част от нас не са се прибирали в домовете си. Организацията включва над 100 човека. Всичко, което видяхте вчера - беше определена среща между кметицата, зам.-кмета, посредник, който е бивш кмет и лицето, което е изнудвано“, посочи Гешев.

Той уточни, че Десислава Иванчева е определила къде ще бъде срещата за предаването на парите - кафене в центъра на София.

Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафе в близост. Той се свърза с кметицата и зам.-кметицата, отиде при тях, седнаха, пиха кафе около два часа, взеха си парите. Той си взе 14 хил. евро от тези 70 000 евро, което е неговата част, въпреки, че беше заявил, че няма да вземе пари от кметицата“, коментира шефът на Спецпрокуратурата.

Относно показния арест пред сградата на Спортната палата, Гешев обясни, че екипът не е знаел откъде ще мине Иванчева.

Не ние сме преценили откъде ще мине кметицата, това си е неин избор. В момента, когато успяхме да я настигнем, наблизо вече чакаха следователи, химик, физик, фотограф. След като беше спряна, посредникът беше задържан в градинката на Кристал“, посочи Иван Гешев и допълни, че в него са намерени 14 хил. евро, които са описани по номера.

Прокурорът заяви, че Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова са били държани на място, за да се види какво става при претърсването на колата.

"Така й гарантираме правата и не може да каже, че сме подхвърлили парите. Бяха с белезници, защото не трябваше да пипат нищо, за да се извърши освидетелстване. След като двете бяха въведени в Спортната палата, с тях продължиха да се извършват действия - личен обиск и освидетелстване.  Всички следователи бяха с ръкавици. Ръцете на двете задържани при проверката вътре в сградата светнаха като коледна елха. Няма как да ми бъде обяснявано, че нещо им е подхвърляно, пипали са парите", категоричен бе Иван Гешев.

Откритите в служебния автомобил на Иванчева банкноти са били описани една по една.

Шефът на Специализираната прокуратура уточни, че в момента Десислава Иванчева, Биляна Петрова и посредникът - бивш кмет на района, се привличат в качество на обвиняеми за подкуп в особено големи размери, особено тежък случай. 

Наказанието за това престъпление е от 10 до 30 години, конфискация на част или на цялото имущество, лишаване от права. Това е работно обвинение, в рамките на досъдебното производство, са възможни и други обвинения, включително и организирана престъпна група и пране на пари“, каза още Гешев.

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев допълни, че прокуратурата е събрала голям обем от годни доказателства, които би трябвало да са достатъчни, за да формират убеждението на съда, че има престъпно деяние.

"Сигналът беше подаден при нас от човек, който има строителен бизнес. Живял и работил дълги години в чужбина. Човек, който явно има друг манталитет и мислене, човек, който иска нещата да се променят. Документирано е изцяло поведението на Иванчева, на зам.-кметицата. Документирани са над 10 срещи. Има множество СРС-та. Тя действаше много предпазливо, отлагаше, пазеше се в разговорите. Имаме документирани разговори между нея и посредниците“, коментира Георгиев.

Иван Гешев уточни, че строителният предприемач, подал сигнала, е имал разрешително за строеж, но му е трябвало заповед за изменение на устройствения план. 

"Има формална процедура, която трае една седмица. Общината трябва да уведоми заинтересованите лица. В един момент се оказва, че тази седмица минава, минава една година и се започват едни срещи със зам.-кметове. Дават се обяснения, че е загубена преписката, че пак се е върнала, че пак е загубена. Този човек е бил изслушан от столични съветници, но това продължава да се случва. Накрая той получава обаждане, в което му се казва, че цената за разрешаването на този проблем е 20 евро на квадратен метър", обясни спецпрокурорът.

По думите на Гешев, на предприемача е казано, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро, а след това Десислава Иванчева е намалила сумата наполовина, като се е съгласила тя да бъде изплатена на части.

"Като след първата вноска ще започне придвижване на документите. Човекът осигурява сумата, защото иска да съдейства на държавата и иска нещо да се подобри, защото храни стотици работници, на които не може да плаща, защото държавата му пречи", допълни Иван Гешев.

Той каза още, че 70-те хиляди евро, с които бе задържана Десислава Иванчева, е най-голямата сума, с която някой е задържан.

Днес получих неофициален сигнал от директор на училище, която е по някакъв начин притискана от кмета на „Младост“. Това не е първото взимане от Иванчева, а първото, което сме документирали. Смятаме, че е извършила престъпление, дали е виновна ще реши съдът“, заключи Иван Гешев.