Вчера около обяд двама въоръжени нападатели нахлуха в Съдебната палата в истанбулския кв. "Чаглаян" и взеха за заложник обвинителя. Терористите са влезли в сградата, дегизирани като адвокати - с тоги, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Мехмет Селим Кираз е водил разследването за смъртта на 15-годишния Беркин Елван, който бе ранен от полицаи по време на антиправителствените протести през 2013 година и почина след 269 дни в кома.

Крайно лявата групировка „Революционен фронт за освобождение на народа“ пое отговорност за отвличането и публикува снимка на прокурора с опрян в главата пистолет. Групата обвинява управляващата Партия на справедливостта и развитието в убийството на момчето и иска полицаите, които са отговорни за смъртта на Беркин Елван, да си признаят вината в изявление пред телевизията.

Съдебната палата бе обградена от спецчасти и започнаха преговори.

9 часа след началото на заложническата драма, полицията атакува похитителите с шокови гранати, съобщиха турските медии, цитирани от Дарик радио и Нова телевизия. Избухна престрелка, при която двамата нападатели бяха ликвидирани, а Мехмет Селим Кираз - освободен.

Той обаче бе тежко ранен и откаран в болница с пет огнестрелни рани. Според лекарите, прокурорът е бил прострелян в гърдите и в корема. Състоянието му е било критично и след час борба за живот, Кираз е починал.