Това заяви в интервю за Дарик радио прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов. По думите му немалко археолози са били засечени чрез специални разузнавателни средства (СРС) в разговори с трафиканти на културни ценности.

"Сред тях има и известни имена", посочи магистратът, но отказа да назове конкретни хора.
„Мисля, че гилдията е длъжник на борбата с този вид престъпност. Има хора, които са отдали живота си и на събирането, и на археологията, и на изучаването, на нашето огромно културно наследство. Но са много и хората, които през тези години са работили на двата фронта - и тук, и там", обясни той, като добави, че сред археолозите има и прекрасни хора, на които прокуратурата разчита.

"Ако си мислят, че в тази малка държава и добрата работа на полицията и наблюдаването на трафикантите и прекупвачите, ако си мислят някои археолози, че не „излизат" на СРС-та, много се лъжат! Въпрос е на доказване и на време", каза още Соларов.

Той обаче признава, че има и прокурори, и полицаи, които са в трафика. По- голямата част от магистратите дори били наказани.
"Има и лица от полицията, има отстранени от длъжност полицейски служители по дела, водени от нас на територията на цялата страна. Провинциални полицейски служители, които са се самозабравили и участват в този трафик", разкрива Соларов.

В отговор на обвиненията на прокуратурата председателят на Асоциацията на българските археолози доц. Тотьо Стоянов заяви, че никоя гилдия не е застрахована от "черни овце". Той призова компетентите органи да ги разобличат.
„Дейността на иманярите, свързана с т.нар. прекупвачи или дилъри, и хора на по-високо ниво, които достигат до големите колекционери у нас и в чужбина, са свързани с огромни средства и печалби. Което означава, че интересът и трудността да бъде преборено това явление, цялата система е сложна. През последните години изкушението, може би, за колеги, които да имат връзки с подобни хора, не би трябвало да бъде учудващо, защото във всякакви други сфери на живота е така", аргументира се Стоянов.

Все още не е известно кой се е опитал да изнесе в Канада пратката с над 21 000 броя български антични предмети, задържани в началото на месеца, каза още Николай Соларов. Вчера канадските власти са изпратили в МВР албума със задържаните предмети. Предстои българските експерти да оценят задържаните антики.
По думите на прокурора инициативата по прибирането на ценностите в България е на Министерството на културата. Според него обаче ведомството и българските дипломатически служби не проявяват особена активност по случая.