Съдът е отхвърлил първоначално предявената сума от 50 000 лв. Като неоснователни и недоказани са преценени от магистратите и претенциите на ищеца за заплащане на 1600 лева обезщетение за претърпени имуществени вреди,  съобщиха от Разградския окръжен съд.

Прокуратурата обаче е осъдена да заплати на Чакър и 342 лева за направени деловодни разноски в съдебното производство.

Делото е заведено от бизнесмена по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите. В исковата си молба собственикът на агрофирма и дългогодишен общински съветник в Кубрат заявява, че вследствие на наказателно дело срещу него е уронен престижът и доброто му име.

Съдът е приел, че той е изживял психически стрес в продължение на три години десет месеца и осем дни, колкото е траело наказателното производство.

Хамза Чакър бе подсъдим заедно с други двама кубратски бизнесмени - Лютфи Дахилов и Сунай Джаферов, за неправомерно получаване на евросубсидии. Чрез съставяне на документи с невярно съдържание според прокуратурата той е получил чуждо движимо имущество в големи размери - 56 693,40 лв., с намерение да го присвои. През февруари 2015 г. обаче получава оправдателна присъда.

Сегашното решение на Разградския съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.