Министър Захариева се срещна днес в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който наблюдава работата на Службата за подкрепа на структурната реформа, съобщи пресцентърът на министерството на правосъдието.

Тази структура на Европейската комисия организира мисията на европейските прокурори, които са в момента в България и до края на годината трябва да изготвят независим анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България.

Министър Захариева и комисар Домбровскис се договориха изводите и препоръките в анализа да бъдат публикувани с оглед големия обществен интерес.

Комисията отново подчерта, че мисията има изцяло експертен и технически характер, целящ обективен и честен анализ.

Захариева и Домбровскис дадоха отлична оценка на работата на Службата за подкрепа на структурната реформа и обсъдиха евентуални бъдещи мисии за техническа помощ, сред които и експертна помощ за въвеждането у нас на препоръките на Съвета на Европейския съюз относно изцяло нова рамка на процедурите по несъстоятелност.

Министър Захариева обсъди хода на съдебната реформа и със заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

ЕК оцени високо приемането на важни закони

Генералният секретар на Европейската комисия Александер Италианер оцени високо пред правосъдния министър Екатерина Захариева приемането на първо четене в парламента на промените в Закона за съдебната власт и на Законопроекта за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Захариева, която е на еднодневно работно посещение в Брюксел, информира Италианер и за внесените от екипа на министерството изменения в Търговския закон, които въвеждат т.нар. производство по стабилизация на предприятията, което да предхожда процедурата по несъстоятелност.

Тя съобщи също, че до две седмици ще бъдат публикувани за обществено обсъждане промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да се справят с формализма при връщането на делата.

"Надявам се усилията, които полагате, да дадат резултат. Продължавайте в същата посока", каза пред Захариева и зам.-гененералният секретар Параскеви Миху.

"Моите планове са преди лятната ваканция на парламента Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт да бъде приет и на второ четене. Партньорите ни от Европейската комисия нямаха никакви забележки към текстовете, напротив беше подчертано, че сме в правилната посока - коментира пред български журналисти в Брюксел министър Екатерина Захариева.