През август 2011 г. бившите затворници Владимир Пелов и Димитър Иванчев-Шошора извършиха въоръжен грабеж на златарско ателие в Ботевград, използвайки маски на вещици. При бягството, след престрелка с полицията, Шошора бе заловен, но Пелов успя да се измъкне и се кри близо две седмици от полицията, преди да бъде задържан от командоси във вилна зона край града.

На 5 май т.г. 42-годишният Пелов бе признат за виновен
в извършването на пет тежки умишлени престъпления: въоръжен грабеж в особено големи размери, отвличания на три лица – едното от които малолетно, опит за убийство на четирима служители на МВР при изпълнение на службата им. Всички тези престъпления са извършени при условията на опасен рецидив, съобщиха от прокуратурата.

Ботевградчанинът бе осъден на 25 години лишаване от свобода в затвор при строг режим, както и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години. Освен това Пелов ще излежи още 6 години, 11 месеца и 12 дни, представляващо остатък от наказание, наложено му с предходни присъди, по които през 2010 година е бил предсрочно освободен.

На 25 май Софийската окръжна прокуратура е привела присъдата в изпълнение, като Владимир Пелов ще лежи в Софийския затвор.

Рецидивистът обаче е обвиняем за още едно престъпление - умишленото убийство на братята Цветан и Марко Петрови в Ботевград.

Телата на 35-годишния Цветан и 31-годишния Марко бяха открити около 20.30 ч. на 25 март в центъра на Ботевград. Часове след двойното убийство полицията задържа Владимир Пелов, а по ръцете и косата му бяха открити барутни частици.

*Владимир Пелов е бил осъден и за убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов. Валутният касиер на обменно бюро "Еми" бил разстрелян във входа на жилището му в квартал "Тракия" на 16 май 1997 г. пред очите на съпругата Мариана. След убийството жената се преместила с децата си в Канада. Обвиняеми по делото са Лазар Марков от Стара Загора и Владимир Пелов от Ботевград. Според обвинението Пелов ударил няколко пъти по главата Караиванов с метална тръба, увита във вестник.

Полицията преследва Пелов две години след убийството. Впоследствие той получил 20-годишна присъда за убийството, която излежавал в затвора в „Кремиковци”. Освободен е предсрочно за добро поведение, след като излежава 12 години.