От държавното обвинение съобщиха, че 32-годишният Ярослав Димитров-Яро има две условни присъди, които са влезли в сила през май и юни т.г.

Първата от тях е влязла в сила на 11 май, като Софийският градски съд е признал Димитров за виновен за извършено от него на 2 март 2012 г. престъпление - неправомерно ползване на данни от платежни инструменти, без съгласието на титулярите. Магистратите са наложили условно наказание 2 години лишаване от свобода, отложено с 4–годишен изпитателен срок.

Втората присъда, влязла в сила на 11 юни, е постановена от Софийския районен съд. Димитров е осъден за извършена от него на 22 юли 2009 г. кражба на вещи на стойност в големи размери. Присъдата е 3 г. лишаване от свобода с 5–годишен изпитателен срок.

След запознаване с двете влезли в сила присъди, Софийската районна прокуратура е преценила, че спрямо осъдения Димитров следва да бъде определено едно общо най-тежко наказание измежду двете наложени, като бъде отменено и условното осъждане.

По тези съображения днес прокурор при Софийската районна прокуратура е направил искане до Софийския районен съд за групиране на посочените наказания, определяне на общо най-тежко наказание в размер на 3 години лишаване от свобода и ефективното му изтърпяване без приложение на условно осъждане.

32-годишният автокрадец беше задържан, след като на 14 август софиянецът Делян Лилов пусна във Фейсбук негови снимки, докато краде колата му от подземен гараж в кв. "Манастирски ливади". Оказа се, че заедно със свой съучастник Димитров е успял да задигне и още един автомобил.

Името на Димитров нашумя след заседание на Министерски съвет, на което министър-председателят повдигна въпроса за това, как осъждан у нас и разследван в чужбина може да нарушава домашен арест.

Миналата седмица Софийският районен съд остави обвиняемия в ареста. Тогава стана ясно, че той има до момента 3 висящи досъдебни производства и една условна присъда от 2 години за източване на кредитна карта. Освен това срещу Яро има и три европейски заповеди за арест от Италия и Словения.

Вчера, само няколко часа, след като Софийският градски съд реши да освободи без мярка за неотклонение Димитров, Районната прокуратура му повдигна ново обвинение за вещно укривателство и го задържа за 72 часа.