Четиримата са обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Петър Петров ще отговаря пред съда по три обвинения.

Първото е за това, че от август 2012 г. до август 2014 г. на територията на област Велико Търново в качеството си на длъжностно лице е ръководил организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи.

Второто е за това, че лично, в съучастие с друг участник в групата, бившият шеф на ДАИ-Велико Търново е поискал 1000 лева подкуп от управител на транспортна фирма, за да не му издаде наказателно постановление.

Петър Петров ще отговаря и за това, че през декември 2014 г. и януари 2015 г. на територията на Павликени и Свищов в качеството на обвиняем е подбуждал и склонявал общо четирима свидетели по делото да лъжесвидетелстват.

Станислав Марков, Валентин Христов и Любен Мерджанов са обвинение за участие в престъпната група, ръководена от Петър Петров. На Марков е повдигнато обвинение и за подкуп.

Бившият директор на ДАИ във Велико Търново Петър Петров и подчинените му Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков бяха задържани на 6 август 2014 г. при специализирана операция на ДАНС за събиране на "такса спокойствие".

Според обвинителния акт Петров лично или чрез участници в групата е оказвал натиск върху собственици на транспортни фирми да плащат „такса спокойствие“, за да не бъдат проверявани и санкционирани. Размерът на „таксата“ е бил определян от Петров индивидуално за всяка фирма, а сумите са получавани от Петров, а в негово отсъствие – от Марков. В случай на неплащане транспортните дружества са били проверявани и наказвани за нарушения.

Мерджанов и Христов пък са „осигурявали“ по 50 евро на смяна от проверяващите чужди тирове екипи на дирекцията. До 1500 лв. са били искани от курсист за „изкарване “ на теоретичен изпит пред КАТ, като са му давани отговорите на въпросите, които предстои да му се паднат в листовката.