На петия обвиняем по делото - Иван Стойчев, съдът наложи мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв., отчитайки чистото му съдебно минало, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Петимата бяха задържани в понеделник, след като жандармеристи и антимафиоти блокираха Плевен. Групата се занимавала с рекет, палежи, побоища и насилствена охрана на големи търговски обекти. Според събраните данни, членовете на групата са изнудвали десетки хора да прехвърлят земите си и собственици на определени обекти, за да поемат охраната им.

Специализираният наказателен съд прие аргументите на прокуратурата за налагане на най-строгата мярка за неотклонение на Балбузанов, Бировски, Георгиев и Михайлов, основавайки се на представените доказателства за наличие на организирана престъпна група, както и на опасността всеки от тях да се укрие или да извърши ново престъпление. И четиримата обвинени са многократно осъждани.

Специализирана прокуратура призовава всички граждани на Плевен, региона или и на други селища в страната, пострадали от действията на престъпната група, да потърсят съдействието ни на телефон 02/ 948 81 97 или на електронна поща: sp@prb.bg.

За съдействие могат да се обръщат и към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на телефон 02/ 982 80 82 и мейл gdbop_03@mvr.bg Анонимността и сигурността им ще бъде гарантирана.

40-годишният Камен Балбузанов е с богато криминално досие. Той има 11 присъди за кражби, измами и хулиганства.

Куката е един от подсъдимите за участие в организираната престъпна група на Христофорос Аманатидис-Таки и Христо Вартерян-Ицо Исуса. Делото се гледа от Специализирания наказателен съд. Обвинението е, че от 2007 г. до декември 2010 г. престъпната група, ръководена от Таки и Ицо Исуса, е разпространявала наркотици, извършвала е грабежи и е нанасяла телесни повреди.