По-голямото момче е задържано и е обвинено за убийството на Красимир Куртев, извършено по хулигански подбуди и по особено мъчителен начин. То ще остане в ареста за срок до 72 часа.

13-годишният му съучастник не може да носи наказателна отговорност по закон. Момчето е настанено в дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни извършители на престъпления.

Разследването на убийството е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел. Прокуратурата ще внесе искане във Варненския окръжен съд за вземане постоянна мярка „Задържане под стража“ спрямо 14-годишния Д. Ж.

Бездомникът Красимир Куртев е бил намерен в безпомощно състояние в района на пазара до блок 20 в кв. „Владиславово“. Случаен минувач повикал бърза помощ. Лекарите установили смъртта на 53-годишния мъж, по чието тяло имало видими следи от наранявания. Аутопсията на тялото показала, че смъртта е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна травма. Починалият е и със счупени ребра, причинили разкъсване на вътрешните му органи.

Разследващите са установили четири деца - две момчета на 14 и две на 13 години, които имали отношение към тежкото престъпление.

След извършени процесуално-следствени действия, съдебни експертизи, оглед на веществените доказателства, претърсвания по неотложност и изземвания, вчера са събрани доказателства, че извършители на тежкото криминално престъпление са 14-годишният Д. Ж. и 13-годишният му съучастник К. М.

Към настоящия момент не е установена вина на останалите две момчета - едното е снимало действията на приятелите си, а другото наблюдавало случващото се.

На 16 януари момчетата се скарали с бездомника Красимир. На 17 януари му нанесли побой. Три дни по-късно двете момчета отново нанесли жесток побой над мъжа, след което той издъхнал.