Той настоява да получи от държавното обвинение 500 000 лева заради обвинението, че е извършил престъплението.

Исканото обезщетение за неимуществени вреди е справедливо, тъй като в последните 15 години името на Калайджиев беше опетнено, стоя дълго в ареста, а накрая бе оправдан на три инстанции, коментира пред "Правен свят" адвокатът му Виктор Бънев. 

Калайджиев е завел дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) в Софийския градски съд (СГС) още миналата година. Делото обаче е насрочено за месец март, тъй като наказателното дело за убийството на адвокатката е изискано от Инспектората на Висшия съдебен съвет и не е налично. 

Процесът е един от най-дълго проточилите се в България и бе наблюдаван от Европейската комисия.

Жестокото убийство на Надежда Георгиева беше извършено на 28 февруари 2000 г., а съдебният процес започна едва през 2005 г. Чак на 9 октомври 2012 г. пък той приключи на първа инстанция, като съдия Владимир Астарджиев от СГС оправда и тримата подсъдими - Пламен Калайджиев, Орлин Аврамов и Димитринка Атанасова.

В мотивите си съдът записа, че изходът от делото е бил предизвестен заради "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението".

Присъдата беше потвърдена от Софийския апелативен съд (САС), който направи подобни изводи. По повод едно от основните доказателства на прокуратурата - потник с кръв, намерен в дома на Георгиева, за който се твърдеше, че е на Аврамов, магистратите посочиха в мотивите си, че става дума за серия от абсурди.

Оказа се, че потникът е намерен от анонимен по делото полицай, в отсъствие на свидетели, а експертиза по него е правена година по-късно. Затова съдът заяви, че при събирането на това веществено доказателство са допуснати почти всички възможни значими процесуални нарушения.

"Налице е едно правно "нищо", се казваше още в мотивите на САС.

През март миналата година Върховният касационен съд окончателно остави в сила оправдателните присъди, като прие, че по делото няма не само преки, а дори и косвени доказателства срещу подсъдимите.

По време на убийството главен прокурор беше Никола Филчев, който дори беше обвинен от близките на Георгиева, че лично я е убил. Такива доказателства обаче не бяха открити.