Мъжът е обвинен в това, че в нощта на 30 срещу 31 юли в ямболското село Маломир е изнасилил Джанет Бенет, след което, за да прикрие престъплението си я е убил.

Убийството е извършено с особена жестокост, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според аутопсията Джанет е починала от удар в задната част на главата. На местопрестъплението са открити ДНК - находки, които съвпадат с ДНК - профила на задържания убиец. Той е направил и опит да запали тялото на жената.

40-годишният Иван Николов е многократно осъждан за престъпления от общ характер. За 10 години - от 2002 до 2012 г. мъжът има общо 10 присъди. Основно е осъждан за кражби, като има и осъждания за управление на МПС след употреба на алкохол и без да притежава свидетелство за правоуправление.

Последното му наложено ефективно наказание „лишаване от свобода“ Николов е изтърпял през декември 2012г.

Днес Окръжната прокуратура внесе в Окръжен съд – Ямбол искане за вземане най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иван Николов.

Пред магистратите обвиняемият заяви, че е невинен, предаде БНР.

Иван Николов заяви категорично, че не изнасилвал и убивал жената и дори не я познава. Той призна, че е извършвал кражби и няколкократно е лежал в затвора, но никога не би посегнал на човек.

Николов представи на съдията и четири листа саморъчно написани обяснения какво е правил на 30 и 31 юли до арестуването му.

Служебният защитник Анелия Димитрова заяви, че единствените доказателства срещу подзащитния й са данните от ДНК експертизата, но и те не са категорични.

"Тъй като материал е открит само по кибритена кутия и по едни къси дънкови панталони, сиви, за които няма доказателства, че са на подзащитния ми. Те са били на местопрестъплението", обясни Димитрова.

Мярката може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд в Бургас.

68-годишната Джанет Елизабет Бенет е пристигнала с болния си съпруг Ник в Маломир през пролетта. Преди това двойката живеела в Турция.
Семейство Бенет си купили къщата, която била най-хубавата в селото, от други англичани. Наели и местно семейство срещу заплащане да им помага в домакинството.

Кметицата на Маломир Христина Димова съобщи, че Ник Бенет чул трагичната вест за смъртта на жена си в окръжната болница в Ямбол.

"Уредихме да бъде приет там, защото е прекарал вече два инсулта, не знаех какви лекарства взема и се притеснявах как ще понесе новината", каза Димова, цитирана от "Стандарт".

В ямболското село живеят 740 души, като 28 от тях са англичани.