Трупът на Никита беше намерен в куфар край софийското село Пасарел на 20 март м.г., а тялото на 35-годишната му майка Анна Леонтиева бе открито разчленено край Приморско на 2 март.

Герман Костин е със статут на постоянно пребиваващ в България, а постоянното му местожителство е в Северен Кипър, съобщават от прокуратурата.

През 2012 г. руснакът публикувал в интернет обява за продажба на имоти в Северен Кипър, от която се заинтересувал бащата на малкия Никита - Вадим Плотников. Той се свързал с Костин и по-късно заедно с майката Анна отишли в Северен Кипър.

Там двамата разгледали няколко жилища и в началото на 2013 г. купили апартамент в комплекс на името на Анна Леонтиева. В средата на същата година майката и детето се преместили да живеят от Русия в Северен Кипър, а бащата често ги посещавал. Семейството контактувало често с Герман Костин, който им предлагал инвестиции в строителството.

Първоначално Костин предложил семейството да се включи в изграждането на жилищна сграда – блок с 20 апартамента. Договорът бил подготвен от Анна Леонтиева, която имала юридическо образование. Блокът трябвало да бъде построен в град Керения. Вадим Плотников платил 60 000 евро без договор, тъй като Герман Костин му обяснил, че след подготовката на всички документи по закупуването на имота, ще предостави такъв на Анна.

Плотников посетил мястото на строежа през 2014 г., но документи за земята, строящата се сграда и такива, съпътстващи строежа, той обаче не видял и не получил. Въпреки това бащата на Никита решил да се включи и в друг инвестиционен проект на Костин.

Заедно със съпругата си Анна продали къщата си в Русия за 328 600 евро и вожили сумата от 125 257 британски паунда в новия проект на Герман Костин. Тъй като сумата била голяма, възникнали затруднения с превода от Русия към Северен Кипър и банката поискала документ, обективиращ сделка. Затова бил изготвен фиктивен договор между Анна Леонтиева и съпругата на Костин.

Впоследствие Костин изписал собственоръчно на бял лист хартия, че е получил сумата, като го дал на Вадим Плотников. Това е установено и от изготвената по делото графическа експертиза на почерк и подпис.

Последвало предложение за трети проект. Земята за него струвала 346 500 британски паунда, от които 259 701 паунда заплатил отново бащата на Никита, а с 86 799 паунда взел участие Костин.

За нито един от трите инвестиционни проекта, за които мъжът бил инвестирал, не получил от Костин официален документ за собственост в Северен Кипър. Отговорът бил, че впоследствие такъв ще бъде предоставен на майката.

През лятото на 2014 г. Анна Леонтиева поискала да пътува за България с малкия Никита заради горещините в Северен Кипър. Тя получила 6-месечна виза с цел туризъм от българското посолство в Москва. При пътуването си рускинята използвала зелен куфар “Самсунайт”.

През юни 2014 г. неочаквано Анна Леонтиева поискала развод. След като излязло съдебното решение, Костин успял да я убеди да се премести в България, за да не може тя да претендира за инвестираните от вече бившия й съпруг пари.

Така на 13.07.2014 г. Анна Леонтиева, 5-годишният Никита, Герман Костин и дъщеря му пристигнали в София. Първоначално майката и синът живеели в жилище на Костин, но по-късно наели собствен апартамент. Анна обаче шофирала автомобил на Костин.

В същото време, Вадим Плотников отишъл в Северен Кипър, като на летището го посрещнал Костин, който съзнателно го заблудил, че семейството му заминало с млад мъж с турски произход в неизвестна посока. Бащата търсел семейството си, но опитите му останали неуспешни.

След като се върнал в Русия, бащата продължил да води електронна кореспонденция с обвиняемия и съпругата му. Чрез разговорите си с Костин мъжът търсил информация за семейството си, като той му отговарял „Спокойно, когато Анна свърши парите, тя сама ще се върне“. В нито един момент Костин не казал, че знае къде се намират майката и детето.

На 1 ноември 2014 г. бащата пристигнал в България, където бил посрещнат от Костин. Настанил го в хотел в столицата и отново му предложил да вложи пари – този път в имот в София. Договорът за тази сделка също не бил нотариално заверен, като Костин заявил, че това било достатъчно. Той си открил нова банкова сметка в България и на 20.11.2014 г бащата му превел сумата от 80 000 евро.

През януари 2015 г. Анна Леонтиева писала електронно писмо на майка си, която била в Русия, че детето й се чувства много добре в България, че са се установили тук и че част от нейните обекти в Северен Кипър били в стадий на продажба и парите, които ще получи от там ще и бъдат преведени в софийска банка. Заявила на майка си, че нейният бизнес в Северен Кипър бил в общ дял със строителна компания, която принадлежала на семейството на Костин.

В този период жената започнала да се интересува по настоятелно пред обвиняемия Костин относно реализирането на сделките с нейните имоти в Северен Кипър и очакваните от там финансови постъпления и средства. Притиснат, Костин взел решил да премахне Леонтиева.

На 8 февруари 2015 г. той се обадил на Анна и й казал, че ще ги разходи с малкия Никита до морето. Пътуването им до Приморско е документирано от камери на бензиностанции, където тримата спирали.

Същата вечер Костин се прибрал обратно в София, но само с 5-годишния Никита. Според експертизите, в периода от 8 до 9 февруари 2015 г., Герман Костин удушил детето, съблякъл дрехите му, увил го в хавлиена кърпа и го поставил в зеления куфар "Самсонайт" на майка му Анна.

На 9 февруари автомобилът на Герман Костин бил заснет от крайпътни камери по пътя към софийското село Пасарел.

Ден по-късно обвиняемият напуснал България с полет на турските авиолинии.

Обвинението се подкрепя от събрания по делото доказателствен материал-разпити на свидетели, заключенията на експертизи-съдебно-медицинска на труп, съдебно медицинска по писмени данни,биологични, ДНК на веществени доказателства, митохондриални ДНК на веществени доказателства, комплексна съдебно-психиатрична и психологична, техническа по мобилни клетки и местонахождение, графическа експертизи, протоколи за оглед, протоколи за претърсване и изземване, протоколи за доброволно предаване, протоколи от ВДС по прилагани СРС, материали от Руска федерация по молба за правна помощ, както и приобщени писмени данни.

Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждането на делото.