Прокурор: Д-р Димитров няколко пъти сменя показанията си

stat
08:38  |  7 март 2018 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Д-р Иван Димитров бе пуснат вчера от ареста Д-р Иван Димитров бе пуснат вчера от ареста
Сн.: bTV Media Group

Лекарят, убил мъж, който се опитвал да обере гаража му в Пловдив, няколко пъти сменял версията си за това с какви предмети го е замерял крадецът.
Това заяви заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева пред Нова телевизия.

Рентгенологът д-р Иван Димитров бе задържан и обвинен в умишлено убийство, след като на 2 март случайна минувачка откри тялото на 40-годишния крадец рецидивист Жоро Джевизов на улицата. Оказа се, че крадецът е прострелян в сърдечната област. Арестът на лекаря предизвика многохилядни протести в страната, но вчера прокуратурата изнесе своята версия по случая. Обвинението срещу д-р Димитров обаче бе преквалифицирано от умишлено убийство в надхвърляне на пределите на неизбежната отбрана и той бе освободен под гаранция.

Стана ясно е, че крадецът не е нахлувал в жилището на доктора, а децата и жена му изобщо не са били у дома.

По думите на прокурор Андреева, първоначално д-р Иван Димитров казал, че Жоро Джевизов го е нападнал с тръба. После твърдял, че е бил атакуван с табела. Според третата версия на медика крадецът хвърлил нож по него, което го принудило да започне да стреля. Изпразнил целия пълнител на незаконно притежаван пистолет. Само един от куршумите попаднал в тялото на Джевизов и го убил.

„Стреляно е от близко разстояние в тялото на жертвата”, каза още Галина Андреева. Тя подчерта, че обвиняемият е значително по-едър и по-висок от крадеца и не е ясно защо не се е опитал да го залови, вместо да стреля по него.

„Убийството е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Нападението от страна на крадеца е било отблъснато с прекомерна сила”, каза още Андреева.

Според нея протестите, предизвикани от ареста на д-р Димитров, били предизвикани от спекулации.

Прокурор Андреева подчерта, че детайлите около престъплението са обявени няколко дни след извършването му, тъй като на разследващите е било нужно време да установят какво точно се е случило.

„Не сме се забавили. Разпитахме повече от 15 свидетели и изчакахме редица експертизи”, поясни заместник-окръжният прокурор на Пловдив.
Последно в Общество


Намали ли акцията на Зукърбърг натиска върху Фейсбук?

Може ли медийната акция на Марк Зукърбърг да намали натиска върху Фейсбук?