Това съобщиха на специална пресконференция от прокуратурата и Столичната дирекция на вътрешните работи.

Младежът е студент в Югозападния университет и живее в стая 514 на Първо студентско общежитие в Благоевград. Вчера полицията е направила обиск в студентската му стая, както и на коли, с които се е придвижвал.
Установено е, че Йоан е сменял често външния си вид - напълнял е, пуснал си е дълга коса, променил е и навиците си.

Матев е арестуван след разпит на ключов свидетел.

"Вчера, прокурорите и целият разследващ екип успяха да разпитат в качеството на свидетел лице, което не само потвърди основната версия и нашето подозрение за извършителя, но и посочи къде се намира ножът, с който е извършено убийството", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

След извършен обиск оръжието е намерено и е назначена ДНК-експертиза, но резултатът все още не е готов. Разпитан като свидетел е бил и братът на студента, който след това е освободен.

Йоан Матев ще остане в ареста за 72 часа и му е повдигнато обвинение за умишлено убийство. Той е отказал да дава обяснения. Тъй като по време на престъплението е бил непълнолетен - на 17 години, предвиденото в закона наказание е от 2 до 8 години затвор.

Държавното обвинение ще поиска от съда на студента да бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража". Мотивът за убийството, според разследващите, е грабеж.

От прокуратурата съобщиха още, че по време на разследването са проверени над 400 души, изготвени са били редица психопрофили, разследващите прегледали много видеозаписи от охранителни камери. Направени били редица проверки със съдействието на МОН.

Директорът на СДВР Младен Маринов обяви, че са проверени около 1400 човека. Изключителна помощ разследващите имали от ръстова експертиза по един от видеозаписите, така бил стеснен кръгът на търсените лица.

"Йоан Матев влезе в полезрението на МВР преди 5-6 месеца, но за доказване на престъплението са необходими доказателства и се проведоха редица мероприятия", заяви Маринов.

Шефът на столичната полиция не отговори еднозначно дали бащата на задържания Йоан е полицай. Младен Маринов нито потвърди, нито отрече тази информация.

По неофициални данни на "24 часа" обаче бащата се казва Ивелин Матев и е сержант в "Гранична полиция".

Съквартирантът на Йоан в студентското общежитие Любомир Виденов заяви пред bTV, че е останал много изненадан, когато вчера полицаите са претърсили стаята им. Момчето определи Йоан като "скромен" и допълни, че не е очаквал подобно нещо.

16-годишният Георги Игнатов, деветокласник в Националната търговско-банкова гимназия, бе открит на 2 юни 2015 г. мъртъв на пейка в Борисовата градина. Момчето бе убито с един удар от нож в областта на сърцето. 

Близо две години полицията издирваше убиеца му, като бяха разпространени видеозапис и снимки на младеж, издирван във връзка с убийството. Момчето бе заснето да тича в продължение на 23 минути по бул. “Драган Цанков” към старата телевизионна кула. Това се случва малко, след като Георги е намушкан.