От думите на главния прокурор стана ясно още, че няма да бъдат проверявни и твърденията на бившия мажоритарен собственик на КТБ за срещи с политици, както и, че Делян Пеевски го е накарал да му прехвърли безвъзмездно акции. 

"Всеки има право да казва това, което мисли, и във формата, която си избере. Ако прокуратурата беше станала обект на външно влияние по повод разследването на КТБ, дали след това щеше да се окаже, че картината е толкова трагична", коментира лаконично Цацаров пред журналисти днес.

За това, че управителят на БНБ Иван Искров е знаел какво става в КТБ, Цацаров припомни, че той така или иначе дава показания в рамките на делото за източването, цитира го БНР.

Предупреждението на Цветан Василев, че е оставил заверени показания в чужбина, ако нещо се случи с него, пък главният прокурор коментира с думите:

"Всеки сам решава как да действа. Решил е да действа с такива сюжети, действа с такива сюжети. Ако някой смята, че защитата на една теза е да съобщава, че е оставил някъде едни документи, аз тези романи отдавна съм спрял да ги чета".

Станишев не потвърди за среща

Тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев днес избегна уклончиво въпроса дали се е срещал с Василев. Пред медиите той си припомни за среща с премиера Пламен Орешарски, пред когото изразил опасенията си от тегленето на пари от КТБ.
По-късно провел среща и с шефа на БНБ Иван Искров, на която присъствал и председателят на НС по това време Михаил Миков.
Точно на тази среща ги заварило и съобщението за затварянето на банката.

Пострадалите от КТБ: Контрол върху синцидите

Междувременно от Асоциацията на пострадалите от КТБ настояха за контрол върху действията на временните синдици и за запазване на масата на несъстоятелността на банката, предаде БТА. 

Адвокат Николай Радев посочи, че банковата несъстоятелност представлява по своята същност несъстоятелност на търговско дружество и дейността на временните синдици, както е регламентирано в търговския закон, трябва да се отчита както на съда, така и на кредиторите.

"Смятаме, че в случая, когато става въпрос за банкова несъстоятелност, отчетността и контролът трябва да са още по-големи, а засега не виждаме да е разписан такъв контрол, каза адвокатът.

Според Радев въвеждането на статута на временен синдик в КТБ е добро решение, защото досега законът не е регламентирал времето от отнемане на лиценза на банката до влизане в сила на това решение.

Юристът каза още, че би могло да бъдат атакувани сделките по прихващания, но не и цесиите. Цесията представлява прехвърляне на едно вземане от вложител в КТБ към трето лице.

"В случая ставаме свидетели на продажба на влогове в банката на лица, които пък имат кредити, и последните прихващат своите задължения по кредита с вземането, което са купили", посочи Радев.

Прихващането може да бъде отменено или да не бъде признато, но отмяна на цесия е несериозно от юридическа гледна точка, категоричен бе той.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Сотир Цацаров срещу Цветан Василев

АНКЕТА: Да реагират ли институциите на твърденията на Цветан Василев?