От държавното обвинение съобщават, че екстрадицията е производство, свързано с предаването на лице, намиращо се на територията на една държава на територията на друга държава.

Молбата за екстрадиция е от компетентността на главния прокурор, когато се касае за обвиняемо лице. Към нея се прилагат документи от Европейската конвенция за екстрадицията: описание на престъпленията, за които е обвинен Василев и за които се иска екстрадиция, времето и мястото на тяхното извършване (края на 2011 г. - юни 2014 г., когато, според държавното обвинение, са източени 206 000 000 лева от касата на КТБ по указание именно на Цветан Василев), правната им характеристика и приложимите спрямо тях законови разпоредби; копие на приложимите законови разпоредби, възможно най-точно описание на исканото лице, придружено от всякаква друга информация, подпомагаща установяването на самоличността и гражданството му.

След получаването на пакета документи от сръбските съдебни власти, компетентният съдебен орган разглежда и се произнася по същество на молбата за екстрадиция.

Окончателното становище е на министъра на правосъдието на Република Сърбия, който преценява дали да се изпълни съдебното решение на сръбския съд.

Третата фаза на екстрадиционното производство е предаването на лицето – за което се уговаря дата, час и място, обясняват от прокуратурата.

Цветан Василев е с наложена от съда в Белград мярка за неотклонение "подписка", която го задължи да се явява всеки ден в полицията за подпис. Международният му паспорт бе иззет.

Вчера от министерството на правосъдието в Сърбия поискаха официално да получат документи от техните колеги в София.

По-рано днес, при явяването си в полицейското управление в Белград, Василев заяви:
"Върху мен се оказва неуправляем по своята сила политически натиск. Нямам сигурност за нищо".

На въпрос откъде идва натискът, банкерът отвърна: "Попитайте Искров, попитайте Орешарски – те ще ви кажат". Дали те са основните – Василев заяви: "Не, Орешарски и Искров са марионетките".
Вижте повече тук >>>

Цветан Василев не коментира и каква е ролята на главния прокурор Сотир Цацаров, който излезе с инициатива по КТБ и предизвика недоумение сред мнозинството икономисти и финансисти.

"Аз съм в официална процедура по екстрадиция. Искам да мине цялата процедура по целия път по отношение на моето екстрадиране", коментира още банкерът пред българските медии, чакащи го пред полицейското управление в сръбската столица.

На въпрос дали ще търси политическо убежище в Сърбия, банкерът заяви, че мисли по въпроса, но все още не е решил какво да прави.

"Предполагам моите адвокати ще кажат каква е следващата стъпка", заяви още Василев и допълни, че се чувства предаден от всички.

"Когато имам сигурност, ще се върна в България. Аз съм благодарен на всички, които се упражняваха върху мен", заключи Цветан Василев.

По-рано днес втори съд у нас отхвърли молбата на адвокатите за отмяна постановлението на прокуратурата за задържането на Цветан Василев. Това означава, че ако сръбските власти екстрадират банкера в България, той ще бъде отведен направо в следствения арест за 72 часа.

 В съда един от адвокатите му - Константин Симеонов, коментира, че не е говорил с него. Имал намерение да го направи днес, но не по телефона, защото го подслушвали, и даже да се види с него в Белград. Защитникът обаче увери, че не знае на какъв адрес живее банкерът в сръбската столица. Последния път се срещали в ресторант.