Върховна административна прокуратура протестира пред Административен съд София – град решението на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 7.04.2017 г., с което се утвърждават, считано от 07.04.2017 г. изменение на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия в страната.

С това решение реално са повишени цените на топлинната енергия с повече от 25 процента, съобщиха от ВАП.

Според протеста на ВАП, с протестираното решение КЕВР на практика се съгласява да не спази закона, за да осигури повишаването на съответните цени.

Подобна ситуация не е в унисон както със законовите разпоредби, така и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност.

Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на природния газ, обуславяща настоящото решение, неминуемо ще бъде утвърдена.

В допълнение на тази информация и при спазване на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазване на законността, ВАП сезирала председателя на Административен съд София – град да санкционира КЕВР за неизпълнение на влязло в сила решение.

От председателя на КЕВР е изискано Върховна административна прокуратура писмено да бъде уведомена за причините за неизпълнение на съдебното решение.

Административната преписка е изпратена за ново произнасяне от КЕВР в съответствие със задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона, в едномесечен срок от влизане в сила на съдебното решение.