Лекарят е обвинен в документно престъпление затова, че съзнателно е използвал неистински официален документ от 20 юли 1996 година, откогато е започнал практиката си като кардиолог в болничната и извънболничната дейност.

Според обвинителния акт, който е внесен в Софийския районен съд, на 29 март 2013 г. в Ректората на Медицинския университет в София, при условията на посредствено извършителство (чрез своята сестра Албена Вуцова) д-р Иван Вуцов съзнателно се e ползвал от неистински официален документ – свидетелство за призната специалност по кардиология.

В хода на разследването действителният съставител на посочения неистински документ не е бил установен. Поради това е ангажирана единствено наказателната отговорност на обвиняемия Вуцов за последващото използване на инкриминираното свидетелство.

Ако бъде признат за виновен, лекарят може да получи до 8 години лишаване от свобода.

За скандалния случай стана ясно след журналистическото разследване на националното радио, а до изобличаване на измамата се е стигнало, след като служители на Медицинския университет в София са решили да проверят достоверността на дипломата на д-р Вуцов по кардиология.
Той беше завеждащ отделението по инвазивна кардиология в Университетската болница в Стара Загора.