Като се позовава на големия медиен интерес, пресцентърът на прокуратурата оповести подробности около работата на държавното обвинение по така наречената разработка "Червеи".

От съобщението става ясно, че данни за нарушение на Закона за специални разузнавателни средства в системата на МВР са били открити в рамките на рутинна проверка.

В официално съобщение на държавното обвинение се казва, че през 2014 г. по утвърден план са извършвани проверки за спазване на разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства в служба „Военна информация“, а след това и в служба „Военна полиция“.

Всяка от проверките е завършила с доклад на проверяващия екип прокурори, с отразени в него констатации и препоръки. Докладите относно посочените две служби са изпратени на министъра на отбраната и на ръководителите им.

В средата на ноември м.г. главният прокурор Сотир Цацаров е издал разпореждане за извършване на проверка и в Дирекция „Сигурност“ на МВР. Тя е осъществена от екип от 7 прокурори, като освен посочената дирекция, са обхванати и дирекциите „Информация и архив“ и „Инспекторат“ на МВР.

Резултатите от проверката са описани в доклад, представен на главния прокурор. Той съдържа съответни препоръки и на 26 януари т.г. пълно копие от него е било изпратено на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

Докладът съдържа предложения за изпращането му на Софийска градска прокуратура, тъй като са открити данни за незаконно разрешаване или прилагане на СРС, както и за престъпления, извършени от длъжностни лица.

Разследването обхваща начина на искане, разрешаване и прилагане на СРС по конкретно оперативно дело с условно наименование „Червей“. То касае действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация, се казва в съобщението.

Проверяващият екип е установил, че обект на СРС е била Автоматизираната информационна система на МВР, като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни - над срока по закон.

"Няма никакви данни СРС да са прилагани по отношение на лица, още повече спрямо участвали в протести, каквито твърдения се появиха в публичното пространство. Проверява се и как е дадено разрешението, с какви мотиви, за какъв срок, начинът на прилагане", допълват от прокуратурата.

За БТА, източници, запознати с разследването обясниха, че Автоматизираната информационна система на МВР е база, в която влизат лични данни за всички граждани, пръстови отпечатъци, но и данни за нарушения на закона.

Миналата седмица председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС ген. Атанас Атанасов (РБ) обяви, че са подслушвани и следени участници в протестите срещу "кабинета Орешарски". Разработката се казвала "Червеи". След това министър Вучков потвърди, че срещу протестиращите е имало "мероприятия" от МВР.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче бе категоричен, че няма данни да са подслушвани протестиращи, а бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви по-рано днес, че делото "Червей" се отнася до действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация.