Окръжната прокуратура Сливен привлече като обвиняем 25-годишния неправоспособен шофьор от сливенския квартал "Речица", който снощи уби на пътя тригодишно дете, съобщи БНР.

Той е задържан за 72 часа. Разпитани са десет свидетели на инцидента, назначени са съдебно-автотехническа и съдебно-медицинска експертиза.

Разследването установило, че водачът няма шофьорска книжка и е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта 0,64 промила.

Задържаният вече е осъждан за управление на превозно средство без свидетелство. Наложено му е наказание лишаване от свобода за три месеца, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от три години. Снощното престъпление е извършено в изпитателния срок на присъдата.

Предстои утре Окръжният съд в Сливен да се произнесе по искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Правителството готви промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата, които бяха представени от участници в междуведомствена работна група.

Гонките да се наказват със затвор от една до шест години, а всички, които карат след употреба на алкохол и превозват пътници, ще плащат двойна глоба.

Двойно увеличение ще има и за шофиране с превишена скорост. Всеки, който шофира автомобил с 60 км/ч над допустимото ще се наказва със затвор от една до три години.