В петък главният прокурор разпореди проверка на твърденията на Атанасов, който разкри в интервю една "мръсна истина" - че дела за политическа корупция и престъпления във висшите сфери на властта се водят срещу неизвестни извършители и стоят на трупчета, но се възобновяват когато трябва да се окаже политически натиск.  

Днес Атанасов потвърди пред Нова телевизия, че в Столичното следствие има наказателни бригади за поръчки. По думите му група прокурори, пряко подчинени на Цацаров, притискат политици. Тази група била създадена в момента, в който шеф на Столичното следствие стана скандалният Петьо Петров, известен като Пепи Еврото.  

Атанасов описа схемата - срещу видни политици и други представители на държавното управление се водят разследвания, но срещу неизвестен извършител и се действа по целесъобразност дали човекът трябва "да се удари". Според Атанасов целта е да бъдат "страхувани" и държани в зависимост политици. 

"Тези хора продължават да заемат тези длъжности, делата се водят скришом срещу тях. В момента, в който някой иска нещо от тях - гласуване по някой закон, примерно. Някой трябва да разследва това, но надали главният прокурор е... Твърдя, че разследвания на дела, свързани с престъпления по високите етажи на властта, се извършват от органи, които са различни от законовите”, обясни той. 

Атанасов разказа, че самия той е бил част от такава шпицкоманда. Като следовател той виждал депутата от ДПС Делян Пеевски (който преди време също се водеше следовател - б.р.) няколко пъти да идва при Петров. Това станало, когато бе подаден сигнал, че срещу Пеевски се готви опит за убийство.

"Цялата служба се вдигна като дружина да разследва, въпреки че случаят първоначално се разследваше от СДВР. Ние бяхме изпратени до полицаите, да ги гледаме как си вършат работата - как си пишат протоколите. Това беше първото безумие, в което съм участвал по нареждане на Петров", разказа Атанасов.

И даде още примери. Един от случаите бил делото за правителствения Авиоотряд 28 - дело, "което всички знаят, че е насочено срещу Бойко Борисов" (за злоупотреби по време на първия му мандат - б.р.), но също се води срещу неизвестен извършител. Той зададе въпроса защо главният прокурор не е поискал имунитета на Борисов от предишния парламент.  

"Работих по дело срещу депутата от предишното Народно събрание Емил Иванов (ДПС). Два пъти предложих да бъде повдигнато обвинение и да му се отнеме имунитета. Вместо това, аз бях отстранен, а същият този депутат стана областен управител на София област”, даде и друг пример следователят.

Той посочи и делото срещу бившата шефка на СГС Владимира Янева, което е "под покрива" на Градската прокуратура, но се водело от командировани от Цацаров военни следователи и районни прокурори. Според Атанасов освен че е бил нарушен принципът на случайното разпределение на преписките, това е направено, за да бъде оправдана накрая Янева. На първа инстанция тя получи условна присъда. 

Атанасов изтъкна и случая със сигнала дали съвпадат подписите на бившия правосъден министър Христо Иванов и че това било наказание заради активността му по Съдебната реформа. Миналата година гражданско сдружение "План Б" сезира главния прокурор, че подписите под 4 заповеди на бившия правосъден министър били различни.

"Става въпрос, накратко, за сигнали, които се появяват поръчково в една медия. Прокуратурата в определена ситуация се самосезира - тя може би иска да се самосезира. Обръщам се към всички колеги да разчупят оковите, защото е крайно време. Ако продължават по този начин да се страхуват, системата няма да се промени", заяви следователят.

На въпрос защо чак сега проговаря, Атанасов отговори, че той не е спирал да говори от 2004 г. насам, но до момента прокуратурата не е разследвала себе си. Той отрече да е участвал в преговори за постове срещу определени гаранции, въпреки че такива са му предлагани. 

ВСС започва проверка

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет започва проверка по повод твърденията на следователя Бойко Атанасов, съобщиха по-късно оттам. Ще бъдат поискани иска становища от главния прокурор и градския прокурор Христо Динев във връзка с твърденията за нарушаване принципа на случайното разпределение на делата и преписките, както и за нарушаване разпоредби на НПК.
Атанасов ще бъде поканен за изслушване от комисията на 7 март. След него ще е ясно дали проверката ще продължи или може да бъде взето крайно решение.