Преди дни се разбра, че ГЕРБ са подготвили промени в Гражданско-процесуалния и Наказателно-процесуалния кодекс, с които прокуратурата да има право да завежда дела за разваляне на всякакви сделки, включително и между частни лица, предвиждат законодателни промени. Това ще става, ако има заплаха за националната сигурност, ако произходът на средствата е неясен или със сделката се накърнява общественият интерес.

На прокурорите ще се даде право и за разследване на физически лица, свързани със спорна сделка. В изключителни случаи главният прокурор ще може да спре финансова операция или сделка с имущество, както и действията, свързани с тях, за срок до 3 работни дни.

Това трябва да бъде дефинирано така, че първо, да е позволено само за защита на националния интерес и в никакви други случаи, че да подлежи на съдебен контрол, дори на акт на главния прокурор, за да може да избегнем всякакъв риск да превърнем прокуратурата в потенциален участник в гражданския оборот, който едва ли не се намесва в сделките между частно-правни субекти, защото това би била безкрайна опасност за бизнеса", коментира днес главният прокурор пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Той увери, че ако законодателят даде такива права на прокуратурата, тя ще ги упражни единствено в националния интерес. От друга страна, според него не бива да се дава прекалено широка рамка, тъй като е опасна и създава възможност за намеса в отношения, които на един етап не биха имали нещо общо със защитата на националните интереси.

Ние винаги изхождаме от принципа, че държавният отговор е добросъвестен. Знаейки опита ни назад, да сме една идея предпазливи”, каза добави Цацаров.

По думите му се вижда изключително сериозен разнобой в мненията по отношение на идеята главният прокурор да може да атакува частни сделки.
Той изтъкна, че премиерът и финансовият министър са големи привърженици на идеята, но министърът на правосъдието съвсем ясно заяви, че в дългосрочен план той не би подкрепил такава законодателна инициатива.

"При този разнобой между министър-председател и министър на правосъдието, не аз съм този, на който трябва да бъдат задавани такива въпроси”, подчерта Сотир Цацаров.

Повод за промените е обявената продажба на "Виваком" (БТК), военните заводи “Дунарит” и “Авионамс”, на мултиплексите НУРТС и “Фърст диджитал” и на агенция “Гарб”. Компаниите са купени с кредити от КТБ, а мажоритарният собственик Цветан Василев ги е продал на офшорката LIC33.