Това ще става, ако има заплаха за националната сигурност, ако произходът на средствата е неясен или със сделката се накърнява общественият интерес.

На прокурорите ще се даде право и за разследване на физически лица, свързани със спорна сделка.

В изключителни случаи главният прокурор може да спре финансова операция или сделка с имущество, както и действията, свързани с тях, за срок до 3 работни дни.

Такива промени в Гражданскопроцесуалния и Наказателнопроцесуалния кодекс са изготвени и ще бъдат внесени до дни от ГЕРБ в парламента, пише „24 часа“.

Текстовете имат за цел да спрат разграбването на активи от КТБ

Конкретният повод е обявената продажба на "Виваком", военните заводи “Дунарит” и “Авионамс”, на мултиплексите НУРТС и “Фърст диджитал” и на агенция “Гарб”.

Компаниите са купени с кредити от КТБ, а във вторник стана ясно, че мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев ги е продал на офшорката LIC33.

В петък премиерът Бойко Борисов заяви, че текстовете вече са изготвени след среща в четвъртък с главния прокурор Сотир Цацаров.

Ако трябва, ще променим още веднъж закона, защото преди време, когато са текли приватизациите, тогавашният парламент отнема правото на прокуратурата да разваля сделки, за да запази разбойническата приватизация" , обясни Борисов за готвените промени.

За да се осъществи сделката между Цветан Василев и LIC33 трябва одобрението на регулаторните органи. Това са Комисията за защита на конкуренцията и Европейският антимонополен орган.

Според юристи придобиването от един собственик на БТК и два мултиплекса е недопустима по закон концентрация.

Междувременно стана ясно, че НАП е запорирала акциите на Цветан Василев в шестте компании. На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки, уточниха от НАП.