Справка показва, че Цонев е завел и спечелил вече на две инстанции дело срещу държавното обвинение по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди за дело срещу него от 2002 години, съобщи "Правен свят".

Тогава ексминистърът на отбраната получи обвинения за длъжностни престъпления, че като шеф на дирекция "Управление на доставките" във военното ведомство в периода август - декември 1999 г. е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио- и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо. Според обвинението Цонев е нанесъл имуществени вреди в размер на 970 653 лева.

На 1 юни 2012 г. обаче бившият министър бе оправдан.

На първа инстанция Николай Цонев е поискал обезщетение от 50 хиляди лева за неимуществени вреди. Съдът приема, че заведеното дело е създало изключителни притеснения и стрес на Цонев, а близки и колеги политици се отдръпнали от него. Той приел като обида и паричната гаранция от 10 000 лева, която му била наложена.

Съдът приема, че е достатъчно обезщетение за неимуществени вреди са 30 000 лева на Цонев. Отделно той е обезщетен и с почти 10 000 лева за имуществени вреди – разходи за адвокат и лихви от внесени парични гаранции.

Софийският апелативен съд (САС) обаче е намалил сумата до 15 000 лева. Въззивната инстанция приема, че до възобновяването на делото Цонев не е имал повод да изпитва тревоги, а в периода 2002-2003 г. той не е бил публична личност и "липсва обществен резонанс на наказателното преследване".
Апелативните магистрати отчитат, че срещу Цонев впоследствие е воден "показен" наказателен процес.

Решението не е окончателно и е обжалвано пред Върховния касационен съд.

Срещу Николай Цонев бяха заведени общо 4 дела, като всички приключиха с оправдателни присъди.