Това съобщиха от пресцентъра на ВАП, като уточниха, че са се самосезирали от медийни публикации. Оттам не уточняват, но явно става дума за открития уран във водата на Хасково и в Първомайско.

"Водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност. Водата заема място при стоките и услугите, без които е немислимо съществуването на отделния индивид. Това естество на водата налага особено внимателно и грижливо да се съблюдават правилата, осигуряващи изискуемите свойства на водата. Нарушението на тези правила могат да засегнат правата и на отделните граждани, и на цялото общество", се казва в съобщението.

В него се уточнява, че в защита на държавния и обществения интерес е даден срок до 22.05.2017 година главният държавен здравен инспектор да уведоми прокуратурата за предприетите мерки при осъществяване на държавния здравен контрол и спрямо органите на РЗИ в страната.

Вчера Районната прокуратура в Хасково образува наказателно производство за това, че в периода 28 октомври 2016 г. – 4 април 2017 г. длъжностни лица са укрили информация за високо съдържание на уран и обща алфа активност във водата. Според държавните обвинители от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

Бившият областен управител Станислав Дечев, който стана депутат, коментира пред Дарик радио, че докато е бил губернатор никога не е получавал информация, че в питейната вода на Хасково е засечен уран над нормите.

Междувременно РЗИ връчи на управителя на ВиК-Хасково Тодор Марков заповеди за спиране на работата на още две помпени станции, които са добивали питейна вода с неотговарящи на стандарта показатели с наличие на уран.

В същото време от ВиК изразиха опасения от бъдещи проблеми с водоснабдяването на града заради спирането на приток на вода с дебит 100 литра в секунда. Това би означавало воден режим.

Парламентарната група "БСП за България" настоя да се проведе изслушване в НС на министрите на здравеопазването, околната среда и водите и на регионалното развитие за урана във водата в Хасково.

Няма никаква опасност за здравето на населението, консумирало от питейната вода с уран, заявиха обаче преди дни от Министерството на здравеопазването.

Директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита проф. Валерия Хаджидекова коментира:

"Уранът не се класифицира като канцероген. Уранът постъпва в много малки количества чрез поглъщане с водата, почти с до 5% само се усвоява и попада в кръвта. По-голямата част се отделя чрез бъбреците, затова критичен орган за въздействие с уран са бъбреците. Това, което се наблюдава, е увреждане на бъбреците при интоксикация с уран. Смята се, че здравните последици са много незначителни".