Това се случва след сезиране на главния прокурор, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

До Сотир Цацаров са постъпили множество сигнали от граждани за това, че на 24 март, в района на ГКПП „Капитан Андреево“, по време на митинг, са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите.

Тогава "Обединени патриоти" за втори път протестираха на границата, като за кратко блокираха пътя на автобуси с изселници от Турция. Стигна се до сблъсъци.

Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е станало публично известно и чрез медиите. Според сигналите са налице данни за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 167 ал. 1 от НК, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Цацаров е изпратил всички сигнали на Софийска градска прокуратура за извършване на проверка. Предвид данните за извършено престъпление от общ характер и от лица, ползващи се с имунитет по смисъла на чл. 160 от Изборния кодекс, прокурори започват лична проверка.

В хода й ще бъдат изискани от средствата за масова информация всички записи и предавания, съдържащи кадри от поведението на лицата, срещу които са сигналите. Ще бъдат снети обяснения от граждани и длъжностни лица (служители на МВР) и ще се изискат относимите по случая документи, се казва още в съобщението.

По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи на брифинг, че са подадени около 10 сигнала от различни граждани, включително и от „Протестна мрежа“, че по време на блокадите на трите пункта, в резултат на действие на лица с имунитет и други, са нарушени изборните права на гражданите. Тя подчерта, че тепърва ще се установи самоличността на изпратилите ги лица.

Арнаудова уточни че сигналите се отнасят до 3 лица с имунитет. Тя не уточни кои са те, но начело на протестните акции по границата бяха лидерите на "Обединени патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки - всички кандидат-депутати, които влизат в 44-то НС.

Говорителката подчерта, че няма образувано досъдебно производство, заради което главният прокурор да иска снемане на имунитет, но няма пречка такива лица да бъдат разпитвани.

След изборите лидерът на ДОСТ Лютви Местан заяви, че партията ще внесе и сигнал до обвинител №1 за пълно разследване на действията на патриотите на българо-турската граница и на признанията на Валери Симеонов, че е организирал група, която да "натисне" ЦИК за решението, попречило на много български граждани в Турция да гласуват.

"Главният прокурор да ги разследва, като снеме имунитета на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и на други лица от ГЕРБ, за които има съмнения, че са организирана престъпна група", призова Местан.

Междувременно служебният премиер Огнян Герджиков също заяви, че е бил против действията на националистичните партии и заяви, че заради това веднага е взел мерки да бъде осигурен коридор за автобусите. Той обаче се обяви категорично срещу "върховната демагогия" управлението на страната да зависи от хора, които не знаят български език. Първо да го научат, тогава да гласуват, заяви той.