Целта на проверката е да провери спазването на Закона за гражданската регистрация, съобщиха от държавното обвинение. Повод за проверката са медийни публикации и сигнал от политически партии.

Сигналът е подаден от ГЕРБ в морската община и е подкрепен от представители на ДСБ, СДС, БЗНС, НФСБ, АБВ, "Движение 21", ССД.

Според сигнала работници и служители във фирми от Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас са заставяни да подават документи за адресни регистрации в общината, без реално да живеят в нея.

Предмет на проверката е дейността на органите в периода 1 октомври 2014 г. до настоящия момент и засяга градовете Несебър, Обзор, Свети Влас и селата Приселци, Раковсково, Равда, Тънково, Кошарица, Оризаре и други населени места в община Несебър.

Ще се провери представят ли се документ за собственост, документи за ползване на имота за жилищни нужди, включително договор за предоставяне на социална услуга от резидентен тип и договор за настаняване в специализираните институции или други документи, доказващи собствеността или ползването на имота.

Дали при извършване на регистрацията е представено и писмено съгласие на собственик, когато заявителят не е собственик чрез декларация, подадена лично или с нотариална заверка на подписа.

Спазено ли е изискването за броят на лицата, които могат да се регистрират по настоящ адрес на адреса на едно жилище със съгласието на собственик на жилището, да не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище.

Има ли случаи, в които лицата, поискали извършване на адресна регистрация, не са могли да предоставят изискуемите документи и създавана ли е комисия за това, респективно какви становища е давала комисията, посочват от държавното обвинение.

Проверката трябва да приключи на 1 юни.