Това съобщи изпълняващ длъжността кмет на Трън Цветислава Цветкова, цитирана от БТА.

С определение от днес висшите магистрати са оставили в сила определението на Административния съд в Перник от 25 май т.г., с което е оставен без разглеждане протеста на Прокуратурата срещу решението на Общинския съвет в Трън, с което се одобрява предложението за произвеждане на местния референдум, и производството по делото е прекратено.

Определението на ВАС е окончателно и на практика означава, че проведеният на 11 юни референдум за златодобива в Трън е валиден, каза Цветкова.

Тя съобщи още, че вчера е изтекъл законоустановения 7-дневен срок, в който е можело да се обжалва решението на Общинската избирателна комисия, с което се обявяват резултатите от проведения референдум.

Досега при нас няма информация, някой да е обжалвал резултатите, каза Цветкова.

На референдума в Трън 94% от гласувалите жители на община Трън отговориха с "да" на въпроса "Против ли сте Община - Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални подземни богатства?".

Веднага след като станаха ясни резултатите от допитването инвеститорът "Евромакс Сървисиз" ЕООД в открито писмо обяви, че оттегля инвестиционното си предложение от Трън. По думите на Цветкова до момента обаче това не е направено официално.