Досъдебното производство е прекратено поради липса на извършено престъпление от общ характер, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

През нощта на 13 срещу 14 октомври 2015 г. петдесет и пет чужди граждани, от които четирима граждани на Ирак и петдесет и един граждани на Афганистан, преминали пеша без разрешение на властта границата между България и Турция, в района на 97 гранична пирамида в землището на средецкото село Белеврен.

В местността се намирал мобилен граничен полицейски взвод на ГПУ Средец, които водели наблюдение.

Чрез използването на ръчна термовизионна камера, служителите засекли движението на групата и подали сигнал по радиостанцията до близкия гранично-полицейски наряд, в състава на който бил граничният полицай Вълкан Хамбарлиев и още двама негови колеги.

В този момент те се намирали  близо до Аврамов мост и се отправили пеша в направлението, за което им било съобщено, че се движи  групата.

Хараламбиев и колегите му достигнали мост "Рибарска среща“ и разпределили позициите си от двете страни на моста, за да задържат бежанците.

Чужденците, които се движели в колона, се скрили под свода на моста. 
Междувременно шумът от придвижването им бил чут от граничарите.

Хамбарлиев и един от неговите колеги, обръщайки се с лице към подмостовото пространство извикали по посока на движещите се срещу тях хора "Стоп! Полиция!“.

Към този момент под моста  се намирали 13 чужди граждани, а останалите се движили след тях. Въпреки издадените разпореждания,  хората продължили да се движат, викайки на неразбираем език.

Хамбарлиев заредил служебното си оръжие пистолет "Макаров“ и произвел изстрел.

Куршумът се ударил в свода на моста. При сблъсъка си със железобетонната конструкция на съоръжението, проектилът отскочил от повърхността и променил траекторията си на движение, като проникнал в предно-лявата част на шията на един от афганистанските граждани.

В резултат на нараняването пострадалият паднал по гръб в реката, а негов спътник и братовчед, се опитал да спре кървенето, като притиснал към раната ризата си.

Към тях веднага се приближили граничните полицаи, като един от оказал първа помощ и продължил да притиска раната на пострадалия, за да спре кръвотечението. Пострадалият обаче починал, допълват от прокуратурата.

Вълкан Хамбарлиев и другият му колега успели да настигнат разпръсналите се в местността чужди граждани и да ги задържат.

В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествие, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно медицински и др. Извършени са и три следствени експеримента.

При анализа на събраните доказателства се установява по безспорен начин, че именно рикошетът на патрона, изстрелян от Хамбарлиев и отклонението по линията на траекторията му в резултат на удара в дъгата на моста, се намира в причинно - следствена връзка със смъртта на пострадалия афганистански гражданин.

В конкретния случай произведеният предупредителен изстрел от страна на Вълкан Хамбарлиев очевидно е бил в съответствие законовите норми, допускащи използването на оръжие, както за задържане на лица, за които са били налице достатъчно данни, че са извършили престъпление и са се опитвали да избягат, така и за осигуряване на личната му безопасност", посочват от прокуратурата.

Деянието извършено от Вълкан Хамбарлиев не представлява престъпление, посочват от прокуратурата. С тези мотиви наказателното производство е прекратено.

Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Бургас в 7 дневен срок и ще бъде изпратено на наследниците на починалия афганистанец.

АНКЕТА: Оправдани ли са действията на граничния полицай?